Biotekniikan osaston keksintö vähentää eturauhassyövän ylidiagnosointia

20.11.2012

Biotekniikan osaston 20-vuotisseminaarissa pohditaan muun muassa eturauhassyövän diagnosointia. Kansainvälinen biotekniikan juhlasymposium järjestetään 1. - 2.11.2012.

TSTV haastatteli seminaarin yhteydessä erikoistutkija Mari Peltolaa.

​Eturauhassyöpä saadaan todettua PSA-testauksella. PSA-testi on yksinkertainen verikoe, joka paljastaa eturauhasen syövän huomattavasti helpommin kuin perinteiset kudosnäytteet.

PSA-testin ongelmana on kuitenkin ollut ylidiagnosointi. Iso osa eturauhassyövistä ei vaadi hoitoa, ja syöpähoidoilla on aina sivuvaikutuksia. Olisikin tärkeää tunnistaa ajoissa vain ne eturauhassyöpää sairastavat miehet, jotka tulisi saattaa hoitoon.

– Vuonna 2010 Suomessa todettiin 4700 miehellä eturauhasen syöpä, ja siihen kuoli 850 ihmistä. Suurin osa eturauhassyövistä etenee kuitenkin niin hitaasti, ettei syöpä välttämättä vaikuta elämään millään tavoin, kertoo biotekniikan osaston erikoistutkija Mari Peltola.

Biotekniikan osasto on kehittänyt niin kutsutun biomarkkeripaneelin yhdessä amerikkalaisten tutkijoiden kanssa. Testin avulla pystytään löytämään niitä potilaita, jotka tulisi saattaa hoitoon hyvissä ajoin. Keksinnön avulla voidaan vähentää eturauhassyövän ylidiagnosointia ja -hoitoa.

Eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä miehillä. Vain noin joka seitsemäs diagnosoitu eturauhasen syöpä johtaa kuolemaan. Riski sairastua kasvaa 50 ikävuoden jälkeen, ja tavallisesti syöpä diagnosoidaan noin 70-vuotiailla.

20 vuotta täyttävä Turun yliopiston biotekniikan osasto on tehnyt uraauurtavaa työtä tehokkaan diagnostiikan eteen. Osaston tutkimusten pohjalta on perustettu myös useita yrityksiä, joiden tuotteita myydään maailmanlaajuisesti.

 

HA

Luotu 20.11.2012 | Muokattu 28.10.2020