Italialaiset SS-sotilaat pitivät juutalaisia kapitalismin ruumiillistumina

26.03.2013

Muistitietotutkija Nicola Guerra halusi selvittää, miksi osa italialaisista värväytyi toisen maailmansodan aikana vapaaehtoisesti SS-sotilaiksi. Hän yllättyi kuullessaan, että syynä oli oikeuden hakeminen.

Nicola Guerran mukaan vuosien 1943–1945 sisällissota on Italiassa edelleen arka aihe, joka herättää kiivaita keskusteluja.
​Historian kipupisteitä -luentosarja kokosi tutkijat Sirkkalan Janus-saliin 22.3. keskustelemaan historian vaietuista aiheista italialaisten ja suomalaisten esimerkkien kautta. Yksi puhujista oli muistitietotutkija Nicola Guerra, joka on väitöskirjaansa varten kartoittanut italialaisten vapaaehtoisten SS-sotilaiden aatemaailmaa.
 
Guerra päätti haastatella entisiä Waffen-SS-sotilaita, koska halusi osaltaan murtaa italialaista vaikenemisen kulttuuria. Sysäyksen tutkimukselle antoi historioitsia Renzo De Felicen neuvo: ”kuuntele häviäjien puolta”.
 
– Italiassa ei saisi muistella esimerkiksi sitä, että toisen maailmansodan jälkeen partisaanit nöyryyttivät, raiskasivat ja tappoivat useita fasistinaisia. Ei ole virallisia raportteja, jotka kertoisivat voittajapuolen harjoittamasta väkivallasta, Guerra kertoo.
 

Sota ja tappaminen kauhistuttivat SS-sotilaita

 
Vapaaehtoisia SS-sotilaita oli Italiassa toisen maailmansodan aikaan noin 20 000, joten kyseessä ei ollut marginaalinen ryhmä. Guerra yllättyi kuullessaan, että vapaaehtoisten tärkein motiivi värväytyä SS-joukkoihin oli oikeuden etsiminen.
 
– Vapaaehtoiset taistelivat ennen kaikkea kapitalismia vastaan, jonka ruumiillistumina he pitivät juutalaisia. He kielsivät suhtautuneensa juutalaisiin rasistisesti, sanoo Guerra.
 
Guerran haastattelemat vapaaehtoiset korostivat sisällissodan kauheutta. He painottivat, että pitivät sotaa ja tappamista kamalana.
 
– Julkisessa keskustelussa vapaaehtoiset nimetään usein fanaattisiksi superfasisteiksi, mutta heidän todellisia motiivejaan ei ole juuri pohdittu. Itse haluan kuunnella jatkossakin pahaa puolta, vaikka se ei ole helppoa, Guerra sanoo.
 
 
Jenni Valta
Luotu 26.03.2013 | Muokattu 26.03.2013