Julkaisemisen sudenkuoppia - tieteellisten lehtien kaappaukset kasvava ongelma
Kaapatut lehdet (hijacked/cloned journals) ovat huijaussivustoja, jotka jäljittelevät tieteellisiä kustantajia. Näissä huijauksissa käytetään olemassa olevien tieteellisten lehtien nimiä, ISSN-numeroita ja muita tunnistetietoja. Tarkoituksena on hyödyntää alkuperäisen lehden mainetta, jotta tutkijat saadaan lähettämään artikkeleitaan julkaistavaksi väärennettyyn lehteen ja maksamaan APC-artikkelimaksuja.
Tunnettujen kustantajien lehtiä ei ole aiemmin juuri yritetty kopioida, koska oikean lehden verkkosivun erottaminen kaapatusta versiosta on ollut kohtuullisen helppoa. Nyt kaappauksen kohteeksi on joutunut kuitenkin myös suurten kustantajien lehtiä.
Esimerkiksi vuoden 2024 loppupuolella paljastui huijauksia, joissa oli luotu väärennettyjä verkkosivuja Elsevierin ja Springer Naturen nimissä. Nämä sivut näyttivät lähes identtisiltä oikeiden lehtien sivujen kanssa. Huijausten taustalla on yritys nimeltä "Springer Global Publication", joka on yhdistetty kymmeniin vastaaviin tapauksiin. Elsevier ja Springer Nature ovat ilmoittaneet ottavansa ongelman vakavasti ja ryhtyneet oikeustoimiin sulkeakseen huijaussivut mahdollisimman nopeasti.
Miten tunnistaa kaapattu lehti?
Kaapatun lehden tunnistaminen on vaikeaa, koska väärennetyt verkkosivut on usein kopioitu erittäin tarkasti. Näillä keinoilla voit kuitenkin yrittää varmistaa lehden aitouden:
- Tarkista verkkosivun osoite (URL): Tutki lehden verkkosivun osoite huolellisesti. Väärennetyissä sivuissa voi olla pieni ero, kuten yksi kirjain liikaa tai eri verkkotunnus.
- Käytä luotettavia portaalisivustoja: JUFO-portaali tarjoaa suoria linkkejä aitojen lehtien verkkosivuille.
- Varmista DOI-tunnisteet: Tarkista, että lehden artikkeleiden DOI-tunnisteet (Digital Object Identifier) ovat standardimuodossa (alkavat "10.").
- Vertaa verkkosivun ulkoasua: Tutki lehden kotisivu. Onko sen ulkoasu samanlainen kuin saman kustantajan muiden lehtien?
- Hyödynnä kaapattujen lehtien tietokantaa: Kaapattuja lehtiä listaava tietokanta, Retraction Watch Hijacked Journal Checker voi auttaa selvittämään onko lehti kaapattu.
Lue lisää
- Julkaisufoorumi: Kaapatut lehdet tiedeyhteisön riesana
- Retraction Watch -sivusto: Exclusive: New hijacking scam targets Elsevier, Springer Nature, and other major publishers
- Retraction Watch -sivusto: Company linked to cloned journals of major publishers denies cloning journals of major publishers
- Retraction Watch -sivusto: Crossref suspends company’s membership after Retraction Watch report
- The Retraction Watch Hijacked Journal Checker -tietokanta