Kirjasto100: uusi sivusto ja Elämyksiä matkan varrelta -verkkonäyttely

07.06.2021

Kirjastolla on uunituore sivusto Libuniturku, osoitteessa on sites.utu.fi/libuniturku. Kirjaston luovempaan sisältöön keskittyvällä sivustolla on ensimmäisenä avautunut verkkonäyttely Kirjasto100: Elämyksiä matkan varrelta.

Kirjasto juhlii 100-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Koronapandemia otettiin huomioon jo suunnitteluvaiheessa, ja siksi juhlinnassa on painotettu verkkosisältöä. Myös kirjaston perinteiseen toimintaan kuuluvat vitriininäyttelyt siirrettiin pidemmälle juhlavuoteen, joten verkkonäyttelyn teko päätettiin aloittaa alkuvuodesta.  

Samalla alkuvuodesta luotiin uusi Libuniturku-sivusto osoitteeseen sites.utu.fi/libuniturku. Sivusto Libuniturku painottuu kirjaston luovemmalle sisällölle, kuten verkkonäyttelyille. Sivuston ei siis ole tarkoitus korvata vanhoja sivustoja vaan kirjaston verkkosivut ja oppaiden sisällöt säilyvät jatkossakin tutuilla paikoillaan.

Sivusto sopivasti juhlavuonna

Libuniturku-sivusto sopii hyvin kirjaston 100-vuotisjuhlavuoteen, jolloin muistelemme mennyttä ja katsomme tulevaisuuteen. Kirjaston perinteisten, fyysisissä tiloissa olevien näyttelyiden rinnalle haluttiin verkkonäyttelytoimintaa. Verkkomaailmat ja verkkonäyttelyt ovatkin nykyaikaa - ja oletettavasti myös tulevaisuutta.  

Sivustolla halutaan esitellä monipuolista aineistoamme sekä tarjota uudenlaisia elämyksiä ajasta ja paikasta riippumatta. Sivusto ei kuitenkaan ole valmis vaan päivittyy säännöllisesti. Juhlavuoden kunniaksi sivustolle on tulossa verkkonäyttelyn lisäksi kesän aikana myös kirjastolaisten tekemiä lukuvinkkejä sekä ”Kuka Kilven kapteeneista olet” -testi liittyen Volter Kilven Alastalon salissa -teokseen.

Sivusto mahdollistaa useamman vierailun aineistojen pariin, vaikka fyysinen käynti kirjastossa ei onnistuisikaan. Verkkonäyttelyssä aineistot on esitelty pääosin kansikuvin ja tekstein. Sivustolla ei kuitenkaan ole digitoituna aineistoja vaan aineistoista otettuja kuvia, joten edelleen näyttelyssä olevien teosten tarkempi tutkiminen onnistuu kirjastossa paikan päällä.

Kaikki sisältö on suomeksi ja osa sisällöstä - kuten juuri julkistettu juhlanäyttely - on myös englanniksi.

Verkkonäyttely Elämyksiä matkan varrelta

100-vuotisjulien verkkonäyttelyn teema on matkailu. Matkailu teemana nousi esiin, koska elämme poikkeuksellista aikaa, jolloin matkailu on painottunut mielikuvitusmatkailuun. Toisaalta kirjojen avulla matkustus tosiin paikkoihin ja aikoihin onnistuu kuten aina ennenkin. Lisäksi matkailuun sopivaa aineistoa löytyi niin uudemmasta kuin vanhemmasta aineistostamme sekä eri tieteenaloilta ja kulttuuriaineistoista.

Elämyksiä matkan varrelta - näyttely on jaettu viiteen osioon:

  • Aikamatkalla
  • Kylpylästä kuumailmapalloon – matkailusta on moneksi
  • Tutkimusmatkojen kiehtova maailma
  • Turistin matkassa
  • Valtiovierailuja

Mukana näyttelyssä on noin 40 eri aineistoa. Aikamatkalla päästään matkustamaan menneisiin tuokioihin kuten Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1889, avaruuteen tähtineen sekä kurkistelemaan tulevaisuuteen Esko Valtaojan matkassa. Kylpylästä kuumailmapalloon kokoaa nimensä mukaisesti yhteen erilaisia matkustustapoja sekä matkakohteita. Tutkimusmatkojen kiehtova maailma johdattaa meidät niin Mekkaan kuin pohjoisnavalle. Turistin matkassa pääsemme tutustumaan esimerkiksi karttaan 1800-luvun Turusta tai kirjaan Tarzanista ekoturistina. Valtiovierailu-osiossa on teoksia, jotka käsittelevät esimerkiksi Sylvi Kekkosen matkapäiväkirjoja sekä Ruotsin kuningasparin vierailua Suomessa.

Tervetuloa tutustumaan sivustoon ja Elämyksiä matkan varrelta –näyttelyyn osoitteessa sites.utu.fi/libuniturku.

 

Luotu 07.06.2021 | Muokattu 07.06.2021