Tutkija, FT Maarit Soukan ja dosentti Harri Uusitalon hankkeille myönnettiin yhteensä noin 570 000 euroa. Molemmat apurahat ovat kolmivuotisia.
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite rahoittaa syvällisiä, oivaltavia ja rohkeita hankkeita laajasti metsään liittyvistä aiheista.
Tavoitteena on lisätä moniäänistä yhteiskunnallista keskustelua metsien monista merkityksistä ja tuoda esiin niitä vivahteita ja ääniä, jotka eivät ole päässeet kuuluville metsäkeskusteluissa.
Hankkeissa lähestytään metsää uusista näkökulmista. Ne syventävät metsätietoisuutta tarkastelemalla menneisyyden kerrostumia, nykyhetken moninaisia perspektiivejä ja polkuja tulevaisuuteen.
Nyt järjestetyllä kuudennella hakukierroksella rahoitusta myönnettiin tutkimukseen, taiteeseen sekä tiedettä ja taidetta yhdistäviin hankkeisiin yhteensä lähes 3,4 miljoonalla eurolla. Hakemuksia arvioitiin 305.
Metsän puolella ‑rahoitusta voi hakea laajasti metsään liittyviin taiteen, tutkimuksen, journalismin tai aktivismin hankkeisiin. Vuoden 2025 toiselle hakukierrokselle ehtivät mukaan 15.9. mennessä lähetetyt hakemukset. Rahoituspäätökset tehdään joulukuussa 2025.
Ei metsää puilta
Kirjallisuudentutkija Maarit Soukan hankkeelle Ei metsää puilta. Metsän muuttuvat merkitykset suomalaisen metsätalouden murrosajan kaunokirjallisuudessa myönnettiin noin 430 000 euroa.
Mukana hankkeessa ovat Soukan lisäksi erikoistutkija (Sr.) Ralf Kauranen, tutkijatohtori Reeta Holopainen, projektitutkija Katri Aholainen, väitöskirjatutkija Tiia Kähärä ja väitöskirjatutkija Carita Roivas.
Hankkeessa tutkitaan metsäsuhteita kaunokirjallisuudessa sotienjälkeisenä metsätalouden murrosaikana sekä sitä, miten kirjallisuus osallistuu keskusteluun ja neuvotteluun metsän merkityksistä.
Kaunokirjallisuus on hankkeen tutkijoiden mukaan erityinen metsäsuhteiden tarkastelun kohde, koska se sitoo metsät tunteisiin, mielikuviin, kieleen ja tapoihin puhua metsästä.
– Tarkasteltava aika oli metsätalouden murroksen lisäksi myös kirjallisuuden murrosaikaa, jolloin etsittiin suuntaa ilmaisulle, ihmisen kokemisen ja olemisen muodoille sekä tavalle kuvata luontoa, Soukka kertoo.
Metsä tekstien kätköissä
Dosentti Harri Uusitalon tutkimushanke Metsä tekstien kätköissä. Suomalaisten metsäsuhteen kehitys ekolingvistisen filologian katsannossa sai noin 140 000 euron rahoituksen.
Hankkeessa tutkitaan suomalaisten metsäsuhteen historiallista kehitystä ekolingvistisen tutkimuksen eli ihmisen ja luonnon suhdetta valaisevan kielentutkimuksen keinoin. Lisäksi filologisessa tutkimuksessa tarkastellaan eri-ikäisiä vanhoja tekstiaineistoja niiden historiallisessa ja kulttuurisessa kontekstissa.
Tarkastelun kohteena on erityisesti se, millaisena metsäsuhde näyttäytyy kielen sanastossa ja rakenteissa eri aikoina. Tutkimus valaisee, miten tekstien historialliset ja kulttuuriset kontekstit ovat vaikuttaneet kieleen ja sitä kautta ihmisten metsäsuhteeseen.
Tutkimusaineistona on monipuolisesti vanhoja suomenkielisiä tekstejä Ruotsin vallan ja autonomian ajoilta.
– Turun yliopistossa on tehty vaikuttavaa luontosuhteen tutkimusta eri aloilla. On hienoa päästä tuomaan Koneen Säätiön rahoituksen turvin lisää kielitieteen näkökulmaa metsäkeskusteluun, Uusitalo sanoo.