Kraftivismi antaa tutkijalle työkaluja

07.08.2015

Kraftivismista eli käsityön keinoin toteutettavasta ”pehmeästä” aktivismista on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut ilmiö. 12 vuotta Turun yliopistossa työskennelleelle, nyttemmin Melbournen yliopistoon siirtyneelle, Katve-Kaisa Kontturille se on myös tutkimusaihe.

​Tutkija Katve-Kaisa Kontturi (vas.) ammentaa tutkimukseensa aineistoa muun muassa Laura Liljan ja Heidi Lunabban kraftivismista.

​– Poliittisuus on käsin kosketeltavaa ja käsillä tekemiseen erottumattomasti kuuluvaa. Kirjavat värit ja moninaiset tekstuurit kutsuvat osallistumaan, Kontturi sanoo.

Hän kuvaa kraftivismia sanoilla ”pehmeä” aktivismi, mutta pehmeys muodostuu vain materiaalista. Esille tuotavat asiat ottavat vahvasti kantaa. Esimerkiksi Mó Iturribarrian käsin kirjomien nenäliinojen piti alun perin olla esillä toisessa paikassa, mutta sen näyttelyä sponsoroi Meksikon suurlähetystö, joka kuultuaan Iturribarrian teoksista pyysi niiden poistamista.

– Nyt nämä erittäin tarkasti kirjotut nenäliinat, jotka käsittelevät muun muassa huumekauppaa ja Meksikon suhdetta Yhdysvaltoihin, ovat esillä tässä näyttelyssä, Kontturi sanoo.

Näyttely on osa Kontturin Melbournessa tekemää tutkimusta Affective Fabrics of Contemporary: Stitching Global Relations. Projekti liittyy eurooppalaisen, yli 20 maata kattavan uusmaterialismiverkoston toimintaan. Kontturi oli Turun vuosinaan perustamassa verkostoa, ja johtaa nyt creative arts -työryhmää Turun yliopiston edustajana.

– Olemme kiinnostuneita affekteista, tunteesta, materian roolista nykyanalyysissä. Esimerkiksi luonnon ja kulttuurin monisyisistä suhteista, luonto­kulttuuri-jatkumosta. Miten hahmottaa tilanne, jossa ihmisen mieli ei olekaan se ratkaiseva, Kontturi sanoo.

Jo ulkona tulijaa tervehtii Heidi Lunabban ja Ilar Gunilla Perssonin Tvättlina i regnbågens färger, joka linkittyy maailmalla leviävään #tvattlina -ketjuun. Ideana on tuoda näkymätön näkyväksi, ja Lunabba kannustaakin kaikkia luomaan oman, suvaitsevaisuutta korostavan sateenkaaripyykkinarun, kuvaamaan sen ja jakamaan twitterissä merkinnällä #tvattlina.

– Tässä näyttelyssä tekijöinä ovat ammattilaiset, mutta kraftivismi on meidän kaikkien asia. Useimmiten tekijöinä ovat aktivistit, ei niinkään taiteilijat, Kontturi sanoo.

Taiteilijat työstävät poliittisia kysymyksiä neulomalla, virkkaamalla, kirjomalla, tekemällä nahkatöitä ja ripustamalla pyykkiä. He käsittelevät YK:nkin tuomitsemaa Australian pakolaispolitiikkaa, Meksikon huumesotaa, sananvapautta muun muassa Pussy Riotin kautta sekä seksuaalista tasa-arvoa.


Näyttely on avoinna Galleria Titanikissa (Itäinen Rantakatu 7) 30.8.  saakka. Tapahtumaan liittyen järjestetään performanssi-ilta ja keskustelu 13.8. klo 18–19.

 

Erja Hyytiäinen

Luotu 07.08.2015 | Muokattu 05.08.2021