Materiaalitekniikan professori Kati Miettuselle Sähkössä on tulevaisuus –palkinto

16.05.2022

Turun yliopiston materiaalitekniikan professori Kati Miettunen palkittiin 5 000 euron suuruisella Sähkössä on tulevaisuus -palkinolla uuden sukupolven aurinkokennojen monipuolisesta tutkimuksesta. Miettunen tutkii muun muassa miten uuden sukupolven aurinkokennoja voidaan valmistaa kestävä kehitys huomioiden.

Palkinto luovutettiin Miettuselle Hyvinvointia sähköllä -visioseminaarissa Vantaalla torstaina 12.5.2022. Ulla Tuomisen säätiön Sähkössä on tulevaisuus -palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2014 alkaen. Palkinnon saajan valitsevat Sähköinsinöörit – SIL ja Ulla Tuomisen säätiö yhteistyössä.

Miettusen keskeisin tutkimusaihe on aurinkoenergiatekniikka. Hänen tutkimuksensa keskittyy uuden sukupolven aurinkokennoihin, joita voi valmistaa yksinkertaisin menetelmin edullisista materiaaleista. Sen lisäksi, että hän tutkii aurinkokennojen uusia materiaaleja ja tuotannon skaalattavuutta, tärkeitä tutkimusalueita ovat myös kennojen elinaika sekä niiden kiertotalous.

- Sähkön rooli yhteiskunnassa kasvaa merkittävästi jatkuvasti ja kiitän SIL:in ja Ulla Tuomisen säätiön tukea tutkimukselleni, joka pyrkii mahdollistamaan tämän kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Yksi tutkimusryhmämme tavoitteista on maksimoida aurinkosähkön tuotanto mahdollisimman vähällä resurssien kulutuksella, Miettunen kiittää.

Materiaalitutkimuksen painopisteenä on siirtyminen laajasti saatavilla oleviin ja uusiutuviin – esimerkiksi puupohjaisiin – materiaaleihin. Kennorakenteella ja -materiaaleilla voidaan myös vaikuttaa aurinkoenergian tuotannon profiiliin, ja siksi Miettusen ryhmässä tutkitaan myös, miten erilaisten aurinkokennojen lisääminen vaikuttaa tulevaisuuden energiajärjestelmiin.

- Tämä on ansaittu tunnustus Katille, joka tutkimuksessaan ja työssään on todella omistautunut kestävän kehityksen asialle. Oman uraauurtavan tutkimuksensa lisäksi Kati johtaa uutta materiaalitekniikan yksikköämme, joka pitkälti keskittyy kestävän kehityksen mahdollistaviin teknologioihin; aurinkokennomateriaalien lisäksi yksikössä tutkitaan mm. skaalautuvaa sähkön varastointia ja uusien ympäristöystävällisten OLED-materiaalien valmistusta. Palkinto meni taatusti oikealle henkilölle, teknillisen tiedekunnan dekaani Jaakko Järvi kertoo.

Luotu 16.05.2022 | Muokattu 16.05.2022