Professori Kati Hanhinevalle yli 1,4 miljoonan euron rahoitus kasvipohjaisten elintarvikkeiden tutkimiseen

18.12.2025

Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi elintarvikekehityksen professori Kati Hanhinevalle 1 439 000 euron rahoituksen kasvipohjaisten proteiinipitoisten elintarvikkeiden aineenvaihdunnallisten vaikutusten tutkimiseen. 

Elintarvikekehityksen professori Kati Hanhinevan johtamassa tutkimuksessa tarkastellaan kasviperäisten tuotteiden aineenvaihdunnallisia vaikutuksia erityisesti fermentoinnin avulla valmistettujen ruokien osalta.

Hanhinevan mukaan nykyinen muutos ruokajärjestelmissä edellyttää kasvipohjaisia, vastuullisesti tuotettuja ja terveellisiä tuotteita. Näiden tuotteiden valmistusmenetelmät voivat kuitenkin muuttaa alkuperäisiä kasvimateriaaleja merkittävästi.

– Voimakkaasti prosessoituja elintarvikkeita pidetään epäterveellisinä, kun taas kasvipohjaisia vaihtoehtoja yleisesti pidetään terveellisempinä. Tämä haastaa ravitsemustutkimusta, sillä meidän on selvitettävä eriasteisesti prosessoitujen kasvipohjaisten tuotteiden terveysvaikutukset. Kasvien biokemiallinen monimuotoisuus, joka on niiden hyötyjen kannalta keskeinen tekijä, häviää usein voimakkaassa prosessoinnissa, Hanhineva painottaa.

Hanhinevan mukaan eri tavoin prosessoitujen elintarvikkeiden rooli terveytemme kannalta nousee nykyään yhä tärkeämpään rooliin, sillä meidän on turvattava ruoan tuotanto siten, että voimme tukea sekä ihmisten että ympäristön hyvinvointia.

– Viimeiset pari vuosikymmentä ovat näyttäneet, kuinka asiat voivat mennä pieleen, ja nyt alkaa olla viimeiset hetket kääntää kelkka. Tässä yhteydessä mikrobeilla on tärkeä rooli sekä suolistossa että ruoan valmistuksessa, ja niiden merkitystä jopa viljelykasvien maaperässä tutkitaan, Hanhineva sanoo.

– Tutkimukselle saamamme rahoitus on äärimmäisen merkittävä, sillä se mahdollistaa pitkäjänteisen tutkimuksen huippuosaajien toimesta, minkä merkitys korostuu erityisesti näinä tutkimuksen perusrahoituksen niukkuuden aikoina, Hanhineva lisää.

Luotu 18.12.2025 | Muokattu 18.12.2025