Asiasana: elintarvikekehitys

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Uudenlaisia juomia kotimaisista omena- ja päärynälajikkeista (Väitös: DI Wenjia He, 7.10.2022, elintarvikekehitys)

Paikallisten lajikkeiden ja epätyypillisten hiivojen käyttö tarjoavat uudenlaisen lähestymistavan juomien valmistamiseen. DI Wenjia Hen väitöstutkimus tuo uutta tietoa kotimaisten omenalajikkeiden ja uusien päärynälajikkeiden koostumuksesta ja soveltuvuudesta alkoholijuomien valmistukseen, sekä erikoishiivojen vaikutuksesta tuotettujen juomien ominaisuuksiin.

Violetin perunan antosyaaneilla on enemmän vaikutusta tyypin 2 diabeteksen säätelyssä kuin mustikan antosyaaneilla (Väitös: MSc Tech. Kang Chen, 14.03.2022, elintarvikekehitys)

MSc Tech. Kang Chen vertaili väitöskirjatutkimuksessaan, miten violetin perunan asyloidut antosyaanit ja mustikan asyloimattomat antosyaanit vaikuttavat tyypin 2 diabetekseen perinnöllisesti lihavilla Zucker-rotilla. Tutkimuksessa hyödynnettiin useita ”omiikka”-menetelmiä, kuten metabolomikkaa, transkiptomiikkaa ja metagenomiikkaa. Perunasta uutetuilla antosyaaneilla havaittiin olevan enemmän vaikutuksia tyypin 2 diabetekseen kuin mustikan antosyaaniuutteella.   

Happamat marjat maistuvat harvalle – väitöstutkimuksesta tapoja parantaa suomalaisten supermarjojen makua ja säilyvyyttä (Väitös: DI Niko Markkinen, 8.10.2021, elintarvikekehitys)

Tyrni, aronia ja puolukka ovat suomalaisia supermarjoja, jotka kuitenkin jäävät happaman tai karvaan makunsa takia usein hyödyntämättä. DI Niko Markkisen väitöskirjatutkimus osoittaa, että malolaktinen fermentaatio Lactiplantibacillus plantarum -bakteerilla vähentää tyrnimehun happamuutta ja aroniamehun karvaiden ja suuta kurtistavien yhdisteiden määrää.

Väitöstutkimuksessa kehitettiin alkoholipitoisia mustikkajuomia epätavallisilla hiivoilla (Väitös: MSc Shuxun Liu, 13.11.2020, elintarvikekehitys)

MSc Shuxun Liun väitöstutkimukset osoittavat, että vaihtoehtoisilla hiivakannoilla voidaan valmistaa mustikkajuomia, joissa on alhaisempi alkoholipitoisuus, vähemmän happoja, paremmin säilyvä väri ja monitahoisempi aromiprofiili kuin perinteisillä hiivakannoilla valmistetuissa juomissa. Tutkimukset tuovat uutta tieteellistä ja teknologista tietoa mustikan hyödyntämisestä juomateollisuudessa.

Ruuan tuoreus ja alkuperä ovat tärkeitä kuluttajalle – mutta niiden tuottama arvo syntyy eri tavalla (Väitös: DI Tommi Kumpulainen, 3.8.2018, elintarvikekehitys)

Tiedonkulun nopeutuessa ruokatrendien elinkaari on lyhentynyt huomattavasti. Muiden trendien hiipuessa tuoreus ja lähiruoka ovat säilyttäneet houkuttelevuutensa kuluttajien keskuudessa. DI Tommi Kumpulainen selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjatutkimuksessaan, miten tuoreus ja ruuan alkuperä vaikuttavat kuluttajan kokemukseen ja miten niitä voitaisiin hyödyntää nykyistä paremmin sekä kaupallisesti että ruuan koetun laadun parantamisessa. Tuoreutta pidetään usein takeena laadusta ja turvallisuudesta, mikä voi kiehtoa erityisesti aistinautintoja arvostavia kuluttajia.