Niilo Helanderin Säätiö on myöntänyt PEI:n työryhmälle apurahan uudelle tutkimushankkeelle

27.05.2024

Niilo Helanderin Säätiö on myöntänyt Pan-Eurooppa Instituutin työryhmälle apurahan tutkimushankkeelle, joka tutkii Venäjän muuttuvaa roolia globaalissa taloudessa ja sen merkitystä Suomelle. 

Professori Kari Liuhdolle ja projektitutkija Sergei Gladkoville ollaan myönnetty apuraha tutkimushankkeelle: Venäjän muuttuva rooli globaalissa taloudessa: Mitä muutos merkitsee Suomelle? Tutkimushanke keskittyy tutkimaan, miten Venäjän rooli globaalissa taloudessa on muuttunut sen jälkeen kuin Venäjän aloitti täysmittaisen sodankäynnin Ukrainassa helmikuussa 2022.

Venäjän sotaisa ulkopolitiikka on johtanut lännen kohdistamaan Venäjään mittavia taloussanktioita. Tämä on johtanut Venäjän roolin muuttumiseen globaalissa taloudessa. Aiemmin Venäjä toimitti energiaa ja raaka-aineita pääasiassa Euroopan unioniin, mutta nyt Kiina on noussut Venäjän merkittävimmäksi ulkomaankaupankohteeksi.

Geopoliittisilla muutoksilla on ollut myös huomattava vaikutus Suomeen, jolle Venäjä on perinteisesti ollut yksi tärkeimmistä kauppakumppaneista. Tutkimuksen päämääränä on tukea Suomen valmistautumista ja varautumista globaalin talouden mahdolliseen jakautumiseen kahteen toisilleen vihamieliseen leiriin. 

Luotu 27.05.2024 | Muokattu 27.05.2024