Probioottisen tuotteen määritelmä tarkentuu

11.06.2014

Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology -lehdessä julkaistu konsensuslausuma tuo selkeyttä termin "probioottinen" käyttöön.

 

International Scientific Association of Probiotics and Prebiotics -yhdistyksen kokoaman kansainvälisistä asiantuntijoista koostuvan paneelin mukaan termiä "probiootti" voidaan käyttää tietyistä, tarkasti tutkituista ja terveyttä edistävistä mikrobeista.

Asiantuntijaryhmän suomalaisena jäsenenä toimi professori Seppo Salminen Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Panelistien mukaan termiä "probioottinen" tulisi käyttää vain tuotteissa, jotka sisältävät eläviä, tarkasti määriteltyjä mikro-organismeja ja joiden voidaan olettaa edistävän käyttäjän terveyttä. Esimerkiksi käymällä valmistettuja tuotteita tai ulosteen mikrobiston siirtoja ei pitäisi kutsua probioottisiksi.

Kansainvälisillä markkinoilla on paljon tuotteita, joita markkinoidaan probioottisina, vaikka tuotteet eivät aina täytä probioottisen tuotteen vähimmäisvaatimuksia, kuten asianmukaista tutkimusta tuotteen terveysvaiktutuksista.

​Vahvistamalla määritelmää ja vaatimuksia halutaan tuoda selkeyttä tutkijoille, terveydenhoidon ammattilaisille, teollisuudelle, viranomaisille sekä kuluttajille, millaisia tuotteita tulisi ja ei tulisi kutsua probioottisiksi.


Teksti: Emmi Harju
Kuva: Belinda


Luotu 11.06.2014 | Muokattu 21.07.2021