Rajavartiolaitoksen 100-vuotisjuhlakirja syntyi Turun yliopiston folkloristien ja rajavartijoiden yhteistyönä

13.09.2019

Suomen Rajavartiolaitoksen perustamisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Juhlajulkaisuun varauduttiin hyvissä ajoin, ja Turun yliopiston folkloristiikan oppiaineella on ollut tärkeä rooli nyt julkaistun Tarinoita rajalta -teoksen aineistojen tuottamisessa.

Folkloristiikan oppiaine solmi vuoden 2011 lopulla Rajavartiolaitoksen kanssa yhteistyösopimuksen, jolla käynnistettiin rajavartijaperinteen keruu- ja tallennusprojekti. Sen keskeinen tavoite oli aineiston tuottaminen vuonna 2019 julkaistavaan Rajavartiolaitoksen 100-vuotisjuhlakirjaan. Aineiston sijoituspaikaksi sovittiin Turun yliopiston Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen arkisto ja sen tuottaminen otettiin osaksi folkloristiikan opiskelijoiden vuosittaisen kenttätyökurssin ohjelmaa. Lisäksi arkisto sitoutui ottamaan vastaan ja säilyttämään sinne lähetettyä aineistoa.

Rajavartiolaitoksen muodollisen organisaation ja virallisen historian rinnalla on kulkenut työ-yhteisöjen ja niiden yksittäisten jäsenten kokemusperäinen historia.

– Keruuprojektissa keskityttiin eri tehtävissä toimineiden tai edelleen toimivien rajavartijoiden arkeen ja omakohtaisiin kokemuksiin ja muistitietoon. Haastattelujen teemat ulottuivat rajamiesten omasta koulutus- ja työhistoriasta työn ja työyhteisöjen kuvausten kautta juhlaperinteeseen, rajamieshuumoriin ja identiteettikysymyksiin, folkloristiikan yliopistonlehtori Pasi Enges kertoo
.
Näistä aineksista tietokirjailija, folkloristiikan dosentti Lassi Saressalo on koostanut lähemmäs 400-sivuisen, runsaasti kuvitetun juhlakirjan Tarinoita rajalta, jonka sivuilla rajamiesten ja -naisten henkilökohtaiset tarinat limittyvät Rajavartiolaitoksen ja monin paikoin koko Suomen valtion historiaan.

– Tehtävä oli mielenkiintoinen: miten kytkeä yhteen Rajavartiolaitoksen toiminnan sata vuotta, kertojien omakohtaiset kokemukset eri tehtävissä Rajan palveluksessa sekä tehtäväkenttää ja historiaa valaiseva kuva-aineisto. Suurin työmäärä syntyi historiatiedon kokoamisen lisäksi haastattelupuheen muokkaamisesta luettavaksi puhekieleksi niin, että siitä tulisi elävää luettavaa. Halusin kertojien äänen mukaan – ainakin kirjallisesti. Rajan maailma on kiehtova, monimuotoinen ja joskus jännittävä – huumoria unohtamatta, Saressalo kuvailee.

Lassi Saressalo: Tarinoita rajalta. Historiaa ja muistoja Rajavartiolaitoksen sadan vuoden taipaleelta (Rajavartiolaitos 2019)

Teos on luettavissa e-kirjana verkossa

Kirja on jo julkistettu virallisesti Rajavartiolaitoksen piirissä, mutta keskiviikkona 18.9. järjestetään pienimuotoinen tilaisuus, jossa juhlistetaan Turun yliopiston ja Rajavartiolaitoksen onnistuneen yhteistyön tulosta.

Aika: ke 18.9.2019 klo 15.00-16.00
Paikka: Minervan 1. krs kokoushuone (Sirkkala, Kaivokatu 12, Turku).

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Lisätietoja
Pasi Enges, folkloristiikan yliopistonlehtori, penges@utu.fi, p. 044 5491917

 

Luotu 13.09.2019 | Muokattu 13.09.2019