Asiasana: kulttuurien tutkimus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Webinaari Paimion parantolan arkeen pureutuvasta uudesta tutkimushankkeesta 24.5.

20.05.2021

Turun yliopiston folkloristiikan, etnologian ja museologian uudessa tutkimushankkeessa ”Hoitolaitoksesta kulttuuriperintökohteeksi: kulttuurisia näkökulmia Paimion parantolaan” keskitytään maailmankuulun Alvar ja Aino Aallon suunnitteleman Paimion parantolan arkeen menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Hanketta esitellään maanantaina 24.5. järjestettävässä webinaarissa.

Gradukysely rakkautta käsittelevistä sananparsista

13.04.2021

Rakkaudesta, rakkaudella. Mutta mitä on rakkaus? Sakari Korpikallio kartoittaa  romanttiseen rakkauteen liittyviä sananparisia ja muuta folklorea Turun yliopiston folkloristiikan oppiaineeseen laatimassaan pro gradu -tutkielmassa. Osallistu tutkimukseen ja vastaa sananparsia koskevaan kyselyyn, joka on avoinna 15.5.2021 asti.

Henkiset perinteet kaipaavat uusia käsitteitä selviytyäkseen tulevaisuuden maailmassa (Väitös: FM JP Jakonen, 11.12.2020, uskontotiede)

Filosofi Ken Wilber on luonut neljän vuosikymmenen ajan systemaattista teoriaa kokonaisvaltaisemmasta suhtautumista maailmankaikkeuteen. Osana tätä teoriaa on ihmisen suhde henkisyyteen. FM JP Jakosen Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirja on ensimmäinen uskontotieteellinen tutkimus Wilberin ajattelusta. Tutkimus osoitti, että Wilberin mukaan henkiset ja uskonnolliset traditiot voivat selviytyä vain, jos niiden käsitteistöä uudistetaan nykyihmisen ajattelua vastaavalla tavalla.

Väitöstutkimus sydänkeskiajan maallikoista kertoo pyhimykseksi ja harhaoppiseksi julistamisen häilyvyydestä (Väitös: FM Pekka Tolonen, 5.12.2020, uskontotiede)

Filosofian maisteri Pekka Tolonen kokosi Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan yhteen keskiaikaisen, harhaopiksi tuomitun valdesilaisuuden alkuvaiheista muistiin merkityt hajanaiset kertomukset. Tutkimus osoitti, kuinka Ranskassa syntynyt maallikkohengellisyyttä korostanut liike häilyi aikalaisten kertomuksissa ja tulkinnoissa oikeaoppisuuden ja harhaoppisuuden rajamailla. Pyhimyskulttien syntymistä Tolonen tarkasteli analysoimalla erakkonainen Mathildasta säilyneitä kertomuksia.

Esihistorian elävöittäminen avaa mahdollisuuksia matkailutoiminnalle ja tuo arkeologisen kulttuuriperinnön lähemmäs ihmisten arkea (Väitös: FM Maija Mäki, 28.11.2020, etnologia)

FM Maija Mäki selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, miten arkeologista kulttuuriperintöä on tuotteistettu matkailuun 2000-luvun Suomessa ja millaista matkailu tulevaisuudessa voisi olla. Tutkimus osoitti, että arkeologisille maastokohteille suuntautuvaa matkailua tulee kehittää paikallislähtöisesti ja että se vaatii monialaista yhteistyötä. Kuntien tuki on kohteille tärkeää, mutta matkailun kehittämisessä keskiöön nousevat pienyritykset. 

Suomalainen rannikkokalastus on vakavassa kriisissä – väittelijä selvitti kalastajien näkemyksiä ahdingon syistä (Väitös: FM Kirsi Sonck-Rautio, 23.11.2019, kansatiede)

Turun yliopistossa väittelevä Kirsi Sonck-Rautio tarkastelee kansatieteen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan Saaristomeren pienimuotoisen rannikkokalastuksen nykytilaa, haasteita ja mahdollisuuksia sopeutua tulevaisuuteen kalastajien näkökulmasta. Tutkimuksen mukaan kalastajien kattavaa ympäristötietoa pitäisi kuunnella nykyistä herkemmällä korvalla.

Tervetuloa ”Kauhun lumo: Halloween 2019” -yleisöluennolle ja kirjanjulkistukseen 31.10.

28.10.2019

Jo perinteiseen tapaan Turun yliopiston folkloristiikan oppiaine järjestää Halloweenin merkeissä kaikille avoimen, suurelle yleisölle suunnatun Studia Generalia -luennon Kauhun lumo: Halloween 2019. Luento pidetään Sirkkalan kampuksella, Janus-salissa (Kaivokatu 12, Turku) torstaina 31.10.2019 klo 18.00-20.00. Luennon lopuksi julkistetaan oppiaineen uusi kirja HIRVITYKSIÄ, HAAMUJA JA HENKIOPPAITA.