Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille

07.12.2018

Rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanpalkinto myönnettiin tänä vuonna kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petmanille tunnustuksena pitkäjänteisestä ja vaikuttavasta tutkimustyöstä, joka on rauhantyön näkökulmasta erityisen ajankohtaista ja tärkeää.

Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen luovutti rauhanpalkinnon Jarna Petmanille 6.12.2018. Sadankomitea haluaa korostaa kansainvälisen oikeuden merkitystä kestävän rauhan perusedellytyksenä.

– Tässä ajassa on tärkeää, että Suomessa tehdään korkeatasoista kansainvälisen oikeuden tutkimusta ja että tutkijat ovat valmiita osallistumaan julkiseen keskusteluun sekä tarjoamaan asiantuntemustaan päätöksentekoon, järjestön tiedotteessa todetaan.

Liiton mukaan rauhantyön kannalta erityisen merkittävää on Petmanin työ liittyen asevalvonnan ja aseidenriisunnan oikeudellisiin ulottuvuuksiin. Petman on tutkinut ja osallistunut keskusteluun esimerkiksi autonomisista asejärjestelmistä, ydinaseista ja asekaupasta.

Kansainvälisillä foorumeilla Petman on Kansainvälisen juristikomission (ICJ) komissaarina ollut aktiivisesti mukana oikeusvaltiokehityksen ja ihmisoikeuksien – etenkin naisten oikeuksien – edistämisessä mm. Pohjois-Afrikan maissa sekä Libanonissa samoin kuin Libyan uuden perustuslain muokkauksessa. Kansainvälisesti arvostettuna ihmisoikeuksien tuntijana hän on muun muassa Britannian tiedeakatemian neuvonantaja sosiaalisia oikeuksia ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta koskevissa kysymyksissä. Hän oli Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean jäsen 2009–2013 ja on sittemmin luennoinut sosiaalisista oikeuksista päättäjille niin Maailmanpankissa kuin YK:ssa.

Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa Radinet-hanke, presidentti Tarja Halonen ja Suomen EAPPI-ohjelma.

TK

 

Luotu 07.12.2018 | Muokattu 07.12.2018