Sepelvaltimotaudista uutta tietoa

31.10.2012

Turkulaisjohtoinen LASERI-tutkimus on todistanut, että nuoruusiän epäedulliset kolesteroli- ja verenpainearvot näkyvät sepelvaltimotautiriskin selvänä kohoamisena aikuisiällä.

 

​Turkulaistutkijat ovat jo aikaisemmin osoittaneet sepelvaltimotaudin näyttävän varhaisia merkkejä jo lapsuudessa.

– Tässä tutkimuksessa voitiin nyt ensimmäistä kertaa osoittaa suora yhteys sepelvaltimokalkkeuman ja lapsuudessa mitattujen kolesteroli- ja verenpainetasojen välillä, toteaa akatemiaprofessori Olli Raitakari Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksesta.

– Myös koko elämänaikainen tupakointihistoria lisäsi kalkkeutumisen riskiä, Raitakari sanoo.

Vielä ei ole sellaista pitkittäisaineistoa, jonka avulla voitaisiin selvittää lapsuudessa mitattujen kolesteroli- ja verenpainearvojen yhteyksiä sepelvaltimotautisairastavuuteen tai kuolleisuuteen.

Tässä tutkimuksessa käytetty sepelvaltimoiden kalkkimittaus on tällä hetkellä paras kuvantamistutkimus, jonka avulla oireetonta sepelvaltimotautia voidaan väestöotoksessa mitata.

Tutkimuksen julkaisseen Journal of the American College of Cardiology -lehden pääkirjoituksessa kiinnitettiin erityistä huomiota LASERI-ryhmän merkittäviin löydöksiin. Niiden perusteella nähtiin tärkeäksi, että resursseja siirrettäisiin sepelvaltimotaudin hoidosta sen ehkäisyyn.

Mittaukset tehtiin Turussa, Tampereella ja Kuopiossa. Niihin osallistui 600 40–46 -vuotiasta henkilöä.

>> Tutkimusjulkaisun tiivistelmä (englanniksi) 

JL

Luotu 31.10.2012 | Muokattu 27.10.2020