Suomen Lääketieteen Säätiö jakoi vuoden 2023 apurahat – turkulaistutkijoille yhteensä 26 apurahaa

30.11.2023

Suomen Lääketieteen Säätiö myönsi apurahoja tänä vuonna 124 tutkijalle ja tutkimushankkeelle yhteensä 2 222 000 euroa.

Suomen Lääketieteen Säätiö myönsi turkulaisille tutkijoille yhteensä 26 apurahaa, joista merkittävimmät saivat Laura Toivonen ja Laura Ekblad. Säätiön tukemien apurahojen turvin kehitetään lääketieteen tutkimusta ja uusia hoitoja kaikilla lääketieteen aloilla.

Laura Toivoselle säätiö myönsi 165 000 euron suuruisen tutkimusryhmän perustajan apurahan. Toivonen tutkii nenän mikrobiomin ja metabolomin yhteyttä astman kehittymiseen lapsilla.

Laura Ekbladille säätiö myönsi 150 000 euron suuruisen tutkimusryhmän perustajan apurahan. Ekblad selvittää tutkimuksessaan aivojen insuliiniresistenssin ja muistisairauksien välistä yhteyttä.

– On tärkeä saada lisää tietoa siitä, miten insuliini vaikuttaa aivojen toimintaan. Tavoitteena on, että löytyisi tehokkaita ja turvallisia lääkkeitä. Pitkän ajan haaveena on, että löytyisi uusia keinoja myös muistisairauksien ennaltaehkäisyyn, Ekblad sanoo.

Tänä vuonna Suomen Lääketieteen Säätiö sai määräaikaan mennessä 898 apurahahakemusta, mikä on kaikkien aikojen ennätysmäärä. Säätiö myönsi apurahoina 2,2 miljoonaa euroa 124 lääkäritutkijalle.

– Suuri hakemusmäärä kertoo, että iso joukko lääkäritutkijoita haluaa tehdä tutkimusta tosissaan ja pitkäjänteisesti. Kun uusia tutkimusryhmiä perustetaan, lääketieteellisen tutkimuksen kivijalka Suomessa vahvistuu, sanoo Klaus Elenius, joka on Suomen Lääketieteen Säätiön puheenjohtaja ja Turun yliopiston lääketieteellisen biokemian professori.

> Kaikki myönnetyt apurahat Suomen Lääketieteen Säätiön apurahajulkaisussa

> Suomen Lääketieteen Säätiö jakoi apurahoja 124 lääketieteen tutkijalle

Luotu 30.11.2023 | Muokattu 30.11.2023