Turkulaisyliopistojen laitekeskukseen 1,7 miljoonalla laiteuudistuksia

24.05.2016

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen laitekeskus on uudistanut voimakkaasti laitekantaansa. Keskukseen voi tutustua avoimissa ovissa torstaina 2.6., ja sen jälkeen teemaan pureudutaan kaikille avoimilla asiantuntijaluennoilla.

​Bruker Avance III 400 NMR-spektrometrin magneetti ja laitekeskuksen tutkijoita vasemmalta erikoistutkija Jari Sinkkonen, post-doc tutkija Aino Alanne, tohtorikoulutettava Tahereh Jafari ja projektitutkija Johanna Salo.

​1,7 miljoonan euron investoinnilla keskus uudisti NMR-laitteitaan, joita käytetään ydinmagneettiseen resonanssiin perustuvana rakenneanalyysimenetelmänä. Laitteisto auttaa niin kemian, lääketieteen, biologian, biokemian, elintarvikkeiden kuin materiaalitieteen tutkimuksissa. Uudet laitteet tarjoavat aivan uusia mahdollisuuksia tutkimustyöhön usealla alalla.

– NMR mielletään usein kemian työvälineeksi, mutta soveltuu hyvin monialaisesti muun muassa lääketieteen, biologian, biokemian, elintarvikkeiden ja materiaalitieteen tutkimuskohteisiin. Uusien laitteiden myötä laitekantamme laajenee monessa mielessä: laitekapasiteetti kasvaa huomattavasti, tietyt laitteet soveltuvat erinomaisen herkkyytensä puolesta entistä pienempien näytemäärien havaitsemiseen ja uusissa laitteissa on ominaisuuksia, joita aiemmin ei ole ollut. Esimerkkinä on mahdollisuus mitata puolikiinteitä materiaaleja kuten soluja, erikoistutkija Jari Sinkkonen sanoo.

NMR eli ydinmagneettinen resonanssi (Nuclear Magnetic Resonance) on analyysimenetelmä, jossa erittäin voimakkaaseen magneettikenttään asetetussa näytteessä sen atomiytimet vuorovaikuttavat magneettikentän kanssa ja antavat yksityiskohtaista tietoa näytteessä olevan tai olevien molekyylien rakenteista. Magneettikenttä toteutetaan suurella suprajohdemagneetilla.

– NMR on teorialtaan sukua monelle tutummasta sairaaloiden magneettikuvauksesta, Sinkkonen kertoo.

Yliopistojen yhteinen laitekeskus on Turun alueen NMR-laitteiden keskittymä ja laiteuudistusten jälkeen Suomen johtavimpia NMR-spektroskopian keskuksia. Keskuksessa on yhteensä viisi  spektrometriä, joista osa sijaitsee Turun yliopiston puolella Arcanumissa ja osa Åbo Akademin Axelia-rakennuksessa. Kaikki laitteet ovat yliopistojen yhteisomistuksessa.

– Laitekeskuksen historia alkoi 1980-luvun alkupuolella, joten laitekeskus onkin yksi parhaista esimerkeistä jo pitkään jatkuneesta yhteistyöstä yliopistojen välillä. Käsillä oleva laitekannan uudistus on suuruudessaan omaa luokkaansa aiempiin nähden. On mukava nähdä, että yliopistot haluavat panostaa NMR-tutkimukseen myös tulevaisuudessa, Sinkkonen sanoo.

Laitekeskus järjestää torstaina 2.6. iltapäiväseminaarin Arcanumissa (Vatselankatu 2), johon ovat tervetulleet kaikki NMR:stä kiinnostuneet kuulijat. Tarjoiluja varten seminaariin pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 27.5. sähköpostitse (aino-liisa.alanne@utu.fi).


Ohjelma:
10.00–12.00 Open doors at the facilities in Arcanum
12.15–12.25 Opening Words, Rectors Mikko Hupa (ÅA) and Kalervo Väänänen (UTU)
12.25–12.45 Instrument Centre – History and Background, Prof. Jorma Mattinen (ÅA)
12.45–13.00 NMR in Medicine: NMR metabolomics in Lyme borreliosis research, MSc Johanna Salo (UTU)
13.00 – 13.15 NMR in Food Chemistry: Metabolomics-approach on food composition and origin MSc Maaria Kortesniemi (UTU)
13.15–13.30 NMR in Organic Chemistry: NMR as a tool for structural verification, MSc Jani Rahkila (ÅA)
13.30  Music, Aino Alanne, cello, and Johanna Salo, piano
Coffee break
14.30– 14.45 NMR in Physical Chemistry:  Phase transition of ibuprofen in porous silicon, PhD Henri Kivelä (UTU)
14.45–15.00 NMR in Wood Chemistry: Cellulose and cellulose derivatives in focus, PhD Tiina Saloranta (ÅA)
15.00–15.15 NMR in Inorganic Chemistry: Investigating structures of minerals with solid-state NMR, MSc Isabella Norrbo (UTU)
15.15–15.45 New Instruments – New Possibilities, PhD Jari Sinkkonen (UTU)
15.45 Music, Leeni Mäkilä

 

EH
Kuvat: Mauri Nauma
Luotu 24.05.2016 | Muokattu 24.05.2016