Turvapaikanhakijoiden parissa tehty vapaaehtoistyö on vuoden humanistiteko

21.04.2016

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta on myöntänyt vuoden humanistiteko -kunniamaininnan vapaaehtoistyölle, jota kaikkialla Suomessa on tehty turvapaikanhakijoiden tueksi. Vuoden humanistitohtoriksi 2015 valittiin sukupuolentutkimuksen alalta väitellyt Mona Mannevuo.

 

 

Humanistinen tiedekunta antaa vuosittain vuoden humanistiteko -kunniamaininnan, jolla tuodaan esiin henkilö, yhteisö tai toimenpide, joka edistää humanistisia arvoja ja toimintatapaa. Humanistiteko valitaan yleisöltä tulleiden ehdotusten perusteella.

– Vuoden 2015 humanistiteko on turvapaikanhakijoiden hyväksi tehty vapaaehtoistyö. Tämä kunniamaininta kattaa kaikki vapaaehtoistyön toimijat kaikkialla Suomessa, varadekaani Hannu Salmi sanoo.

Vuoden humanistitohtori on filosofian tohtoriksi 2015 laudaturin arvosanalla valmistunut Mona Mannevuo. Mannevuon väitöskirja Affektitehdas. Työn rationalisoinnin historiallisia jatkumoita kuuluu sukupuolentutkimuksen oppiaineen alaan. Tutkimus tuo perspektiiviä ajankohtaisiin keskusteluihin työelämästä, muuttuvista työkuvista, työasenteista sekä muutosten kulttuurisista, yhteiskunnallisista ja poliittisista ulottuvuuksista ja vaikutuksista.

– Mona Mannevuon väitöskirja oli avartava ja ajatuksia herättävä lukukokemus sekä syväsukellus aiheeseen, joka on erottamaton osa tämän päivän uutisvirtaa. Mona Mannevuon tekstiä oli ilo lukea: se on selkeää, täsmällistä ja älyllisesti tinkimätöntä ja mukaansa tempaavaa, valinnan tehnyt emeritusprofessori Veikko Anttonen toteaa.

Torstaina 21.4. järjestetyssä Humanistipäivässä tiedekunta palkitsi myös kaksi humanistisesta tiedekunnasta 2015 valmistunutta maisteria. Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos valitsi vuoden humanistimaisteriksi FM Olli Joukion, joka teki pro gradu -tutkielmansa Suomen historian oppiaineeseen otsikolla Sanelua vai vuorovaikutusta? Soteva, Karelia ja Porin Konepajan sota-korvaustuotanto 1944–1952.

Kieli- ja käännöstieteiden laitokselta vuoden humanistimaisteriksi valittiin FM Sirkku Niemi, jonka suomen kielen pro gradu -tutkielma Adjektiivisanaston käyttö ja kehittyminen suomenoppijoiden teksteissä antaa uutta tietoa suomenoppijoiden kielitaidon kehityksestä.


Sirkku Niemi (kuvassa vasemmalla), Mona Mannevuo ja Olli Joukio palkittiin esimerkillisistä opinnäytetöistään humanistisen tiedekunnan järjestämässä Humanistipäivässä 21.4.2016.

 

Teksti: Jussi Matikainen
Kuva: Maria Vasenkari

Luotu 21.04.2016 | Muokattu 23.01.2020