Uusi kulttuuriaineistotyöasemat-opas auttaa alkuun sähköisten kulttuuriaineistojen kanssa

23.02.2023

Turun yliopiston kirjasto on vapaakappalekirjasto, joka säilyttää suomalaisia painettuja ja sähköisiä kulttuuriaineistoja. Sähköiset kulttuuriaineistot ovat kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä kirjaston kulttuuriaineistotyöasemilla. Kulttuuriaineistotyöasemista on julkaistu uusi opas.  

Turun yliopiston kirjasto on yksi Suomen kuudesta vapaakappalekirjastosta. Kirjasto saa kulttuuriaineistolain (1433/2007) nojalla kotimaiset julkaisut säilytettäviksi. Painetut kulttuuriaineistot ovat Feeniks-kirjastossa sekä sanomalehti- ja pienpainatepalveluissa, Raisiossa. Sähköiset kulttuuriaineistot ovat käytettävissä kulttuuriaineistotyöasemilla eli vapaakappaletyöasemilla. Sekä painetut että sähköiset kulttuuriaineistot ovat kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä.  

Tutustu uuteen kulttuuriaineistotyöasemat-oppaaseen. Oppaasta näet tarkemmin, minkä tyyppisiä aineistoja kulttuuriaineistotyöasemilla on ja miten pääset käyttämään niitä.  

Mitä aineistoja voit tutkia kirjaston kulttuuriaineistotyöasemilla?  

  • Verkkoarkisto: Tallennetut suomalaiset verkkosivustot, esim. poikkeuskesän 2020 tapahtumien verkkosivuja 
  • Digi: Digitoituja sanoma- ja aikakauslehtiä, esim. Suosikki-lehti vuodelta 1968 
  • KAVIn Radio- ja televisioarkisto: Radio- ja televisio-ohjelmia, esim. Itämeri pintaa syvemmältä -ohjelma (2013)  
  • Sähköisiä kulttuuriaineistoja, esim. Urho Kekkosen kansallispuiston kävijätutkimus 2017 

Kulttuuriaineistotyöasema on käytössä Feeniks-kirjastossa. Toinen kulttuuriaineistotyöasema on tulossa maaliskuussa avautuvaan Arcanumin kirjastoon. 

Luotu 23.02.2023 | Muokattu 23.02.2023