Uusi teos esittelee moninaisen luonnon ja historian Seilin

11.06.2020

Seili – Elon kirjoa -teos on puheenvuoro Saaristomeren tutkimuksen puolesta. Kustannus Aarnin julkaisema kirja on tuotettu yhteistyössä Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön kanssa. 

Seili – Elon kirjoa on Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen emeritusprofessori Ilppo Vuorisen monitieteinen elämysmatka Suomen ehkä tunnetuimman saaren, Seilin, 400-vuotiseen historiaan.

Kirja on kutsu tutkimaan elon kirjoa, biodiversiteettiä, jonka osa myös ihminen on aina ollut. 

– Ihminen on muokannut vuosisatojen ja -tuhansien ajan Seilin saarta. Ensin hän saapui sinne kalastajana, kauppiaana ja maanviljelijänä. 1600-luvulta lähtien hänet tuotiin saareen usein väkisin: 1619 perustetun leprasairaalan potilaat vaihtuivat 1800-luvulle tultaessa mielisairaiksi. Saarella on pidetty myös ainakin yhtä poliittista vankia, Vuorinen summaa Seilin vaiheita.  

Teoksen kaksitoista nelivärikuvin kuvitettua päälukua kuljettaa matkailijan Seilin kohteesta toiseen. Kirjassa lukija löytää pakanalliselta ajalta periytyvät kuppikivet, Seilillä potilaana eläneen Saiman metsäkätkön ja salaperäisen nimimerkki JH:n tagin 1800-luvulta. 

– Lukujen kainaloartikkeleissa esitellään Turun yliopiston saarella tekemiä tutkimuksia. Kirja toimii siten oppaana vaikkapa valkolakin juuri saaneille ylioppilaille siitä, mitä kaikkea yliopistossa voikaan opiskella, Vuorinen huomauttaa.

Seili – Elon kirjoa uskoo tieteen kykyyn tuottaa käyttöömme oikeaa tietoa ymmärrettävästi ja viihdyttävästi. Teos ei välttele vaikeitakaan aiheita Itämeren nykytilasta 1700-luvun mielisairaanhoitoon, mutta samalla se tarjoaa myös ratkaisuja. 

– Vaikutamme omilla valinnoillamme, mitä meille ja ympäristöllemme tapahtuu, Vuorinen korostaa.

Luotu 11.06.2020 | Muokattu 11.06.2020