Vektorivälitteisten tautien ehkäisyä koskevalle tutkimukselle mittava apuraha

05.01.2024

Professori, InFLAMES-ryhmänjohtaja John Eriksson ja hänen tutkimusryhmänsä ovat saaneet Novo Nordiskilta 800 000 euron Distinguished Innovator -apurahan. Apurahalla tuetaan ryhmän uraauurtavaa hanketta, jossa kehitetään bioaktiivista yhdistettä vektorivälitteisten tautien ehkäisyyn.  

Prevention of Vector-Borne Infectious Diseases: An Innovative Bioactive Repellent Embracing Circular Economy Principle -hanke on jatkoa John Erikssonin tiimin pitkään jatkuneelle tutkimustyölle. Ryhmän jäsenten Preethy Paulin ja Senthil Kumarin kokoama tieto on ollut ratkaisevassa asemassa innovatiivisen bioaktiivisen aineen kehittämisessä Anisomeles malabarica -kasvista.

Yhdiste toimii tehokkaana karkotteena punkkeja ja hyttysiä vastaan, jotka ovat keskeisiä useiden tartuntatautien kuten malarian, denguekuumeen, borrelioosin ja virusperäisten aivokalvontulehdusten levittäjänä.

Karkotetta valmistetaan Anisomeles malabarica -lääkekasvin biojätteestä, mikä mahdollistaa sekä tehokkaan resurssien käytön että ekologisen vastuullisuuden. Hanke on myös esimerkki tutkimusyhteisön sitoutumisesta ympäristön kestävyyteen, koska se noudattaa kiertotalouden periaatteita. Tutkimusaloite kattaa myös teknologia- ja tuotekehityksen, turvallisuus- ja toksikologisen arvioinnin sekä sääntelyn ja kaupallistamisen suunnittelun.

­– Vektoripohjaiset infektiotaudit aiheuttavat merkittäviä riskejä terveydelle maailmanlaajuisesti. Tutkimusryhmän pitkäjänteisen työn ansiosta olemme onnistuneet tuottamaan näitä vaarattomia, luonnollisia yhdisteitä, joilla voidaan torjua vektorivälitteisiä tartuntatauteja, sanoo John Eriksson, joka toimii Åbo Akademin solubiologian professorina.

Apuraha on myönnetty kolmeksi vuodeksi ja sen budjetti on kuusi miljoonaa Tanskan kruunua  eli noin 800 000 euroa.

InFLAMES on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen lippulaivahanke. Se tähtää uusien lääkekehityskohteiden tunnistamiseen ja lääkekehitykseen yhdessä biotekniikka- ja lääkeyritysten kanssa. Lippulaiva edistää myös diagnostiikkaa, jolla potilaille voidaan räätälöidä sopivat täsmähoidot. InFLAMES on osa Suomen Akatemian lippulaivaohjelmaa.

 

Luotu 05.01.2024 | Muokattu 05.01.2024