Verenvirtaukseen haetaan laajempaa PET-kuvaa

30.07.2013

Turkulaiset ja osakalaiset tutkijat etsivät yhdessä keinoa kuvata PET-laitteistolla verenvirtausta ihmisen eri elimissä sekä kudosten toimintaa. Nykytietämyksellä voidaan tutkia verenvirtausta yksittäisessä elimessä, mutta tavoitteena on saada kokonaisvaltainen kuva.

​– Tavoitteenamme on löytää keinoja, jossa ei tutkita veren virtaamista ja kudosten toimintaa vain sydämessä vaan samaan aikaan myös lihaksistossa, suolistossa, maksassa ja avioissa, Turun yliopiston PET-laitoksen johtaja Juhani Knuuti kertoo esimerkkinä.
 
Turkulaistutkijat saivat keväällä Suomen Akatemialta kolmivuotisen apurahan japanilaisten kanssa tehtävää yhteistä kehitysyötä varten. Rahaa on luvassa vuosittain 120 000 euroa. Japanilaiset saivat omassa maassaan rahoituksen hankkeelle.

Tutkimuksen toteutustapa päätetään Turussa

Työ pääsee toden teolla käyntiin alkusyksystä, kun reilut 20 Osakan sydän- ja verisuonten tutkimuskeskuksen tutkijaa vierailee Turussa 5.-9. elokuuta. Tapaaminen alkaa sekä suomalaisten että japanilaisten tutkijoiden luennoilla ja huipentuu yhteiseen työpajaan.
– Projekti on alkanut jo toukokuussa, mutta työpajassa me tarkennamme, miten tutkimuksessa edetään, Knuuti sanoo.
 
Turkulaisten ja osakalaisten nykyistä tutkimustoimintaa esitellään kaikille avoimessa tieteellisessä seminaarissa tiistaina 6. elokuuta Tyksin 11A-rakennuksessa sijaitsevassa SH-auditoriossa alkaen kello 8.30.

– Yleisöpäivä on tarkoitettu kaikille kuvantamisesta kiinnostuneille: tutkijoille, lääkäreille, kemisteille, fyysikoille, Knuuti sanoo.

Yhteistyötä vuodesta 1992

Kudosten verenvirtaus on kriittistä solujen toiminnalle. Jos turkulais-osakalaiset tutkijat onnistuvat tavoitteessaan, verenkierron määrää voidaan mitata kajoamattomasti nykyistä helpommin elimistön ulkopuolelta. Se auttaisi kehittämään uusia diagnostisia menetelmiä sekä työkaluja hoidon seurantaan.

PET-tutkimus on parantanut merkittävästi muun muassa sydän- ja aivoverenkiertosairauksien ja syöpien tutkimista. Useat kudosspesifit eli tiettyyn kudokseen tietyssä elimessä kohdistuvat ongelmat ovat kuitenkin edelleen ratkaisematta. Turkulaisosakalainen hanke pyrkiikin kehittämään vakioidun mittausjärjestelmän verenkierron määrän mittaamiseen useissa elimissä. Pohjana on pitkään jatkunut yhteistyö osakalaisten kanssa.

– Me aloitimme yhteistyön osakalaisen tutkimusryhmän johtajan Hidehiro Iidan kanssa jo vuonna 1992, Knuuti sanoo.
Luotu 30.07.2013 | Muokattu 05.08.2013