Vihapuhe hyökkää toimittajien sananvapautta vastaan

09.12.2016

Suomalaiset mediat tekevät laadukasta journalismia, mutta meilläkin toimittajia pyritään vaientamaan vihapuheen avulla.

​Toimittaja Tuomas Muraja (vas.), tutkijatohtori Reetta Pöyhtäri, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Ilkka Nousiainen keskustelivat sananvapauden rajoista paneelikeskustelussa 8.12.2016 Turun yliopiston Tauno Nurmela -salissa.

​Vihapuhetta on ollut aina olemassa, mutta nyt siitä on tullut julkista. Tutkijatohtori Reetta Pöyhtäri muistutti Toimittajat ilman rajoja ry:n ja Eduskuntatutkimuksen keskuksen järjestämän paneelikeskustelussa, että heikosti hallituissa maissa toimittajia vaiennetaan jopa tappamalla, mutta länsimaissakin heitä vastaan hyökätään vihapuheella.

– Yleensä sananvapaus on hyvä asia, mutta vihapuheen kohdalla voidaan ajatella, että sananvapautta käytetään vaarallisella tavalla. En silti ole sitä mieltä, että esimerkiksi toimittajien tai tutkijoiden sananvapaus pitäisi taata muiden kustannuksella, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä totesi.

Toimittaja Tuomas Muraja kertoo kohdanneesta vihapuhetta henkilökohtaisesti jo 10 vuotta sitten ollessaan kirjeenvaihtajana Brysselissä. Aikoinaan puhelimitse tai kirjeitse lähetetty uhkailu on nyt siirtynyt verkkoon.

– Minua vaivaa eniten se, että nykyään jopa ministeritasolla käytetään samoja sanamuotoja kuin vihapuheeseen keskittyvillä foorumeilla. Aikaisemmin ministerit halusivat pysyä herrasmiehinä, Muraja huomautti.

Paneelikeskustelussa sivuttiin myös viime viikon kohua, joka syntyi, kun pääministeri Juha Sipilä reagoi Ylen uutisointiin kaivosyhtiö Terrafameen liittyen.

– Tällainen pääministeritason väliintulo on aina vakava asia. Vastaavia tapauksia ei ole ollut useita, mutta joitakin, Jokisipilä sanoi.

Panelistit korostivat, että Suomessa median ja sananvapauden tila on suhteellisen hyvä.

– Suomalainen yleisö arvostaa mediaa ja on kiinnostunut hyvästä journalismista. Tämä on tärkeä asia, koska muuten ei olisi varaa pyörittää mediatalojakaan, Pöyhtäri totesi.

– Täytyy alleviivata, että ilman vapaata journalismia ei ole demokratiaa. Tarvitsemme enemmän hyvää johtamista mediataloihin. Toivon, että opimme jotain Ylen tilanteesta, Muraja sanoi.


Kartta kuvastaa median sananvapauden tilaa vuonna 2016. Suomi on merkattu valkoisella, mikä tarkoittaa tilanteen olevan hyvä. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan sananvapaus kuitenkin kutistuu maailmalla koko ajan. Esimerkiksi Kanada oli vielä viime vuonna valkoisessa kategoriassa, mutta nyt se on siirtynyt astetta huonompaan luokkaan.

Teksti: Jenni Valta
Kuvat: Jenni Valta, Toimittajat ilman rajoja ry

Luotu 09.12.2016 | Muokattu 09.12.2016