Vuoden alumni on alivaltiosihteeri Matti Anttonen

26.02.2015

Alivaltiosihteeri Matti Anttoselle myönnettiin Vuoden alumni -tunnustus Turun yliopiston 95. vuosijuhlassa torstaina 26.2.

 

​Vuoden alumni -tunnustus myönnetään vuosittain Turun yliopiston kasvatille, joka on toiminnallaan edistänyt yliopiston ja suomalaisen yhteiskunnan menestystä. Rehtori Kalervo Väänänen luovutti tunnustuksen Turun yliopiston päärakennuksessa pidetyssä vuosijuhlassa.

Matti Anttonen toimii alivaltiosihteerinä taloudellisia ulkosuhteita koskevissa asioissa ulkoasiainministeriössä. Anttonen on valmistunut Turun kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden maisteriksi vuonna 1982 ja Turun yliopistosta valtiotieteiden maisteriksi vuonna 1990.

Anttosella on tiiviit suhteet Turun yliopistoon. Hän toimii neuvoa-antavan elimen jäsenenä Turun kauppakorkeakoulun Pan-Eurooppa Instituutissa, joka tarkastelee Euroopan talouden ja liiketoiminnan kehitystä. Anttonen käy myös luennoimassa ahkerasti kansainvälisen liiketoiminnan kursseilla. Hän pitää tärkeänä sitä, että voi jakaa omaa asiantuntemustaan opiskelijoille.

‒ Sukupolveni ei ole viimeinen, joka hoitaa talous- ja ulkosuhteisiin liittyviä asioita. Jatkossakin tarvitaan ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita maailmanmenosta ja haluavat antaa panoksensa yhteisten asioiden kehitykseen, Anttonen sanoo.

Anttosen mukaan koulutuksen tulee antaa realistinen kuva työelämästä ja tarjota siellä tarvittavia taitoja. Monella alalla olisi varaa lisätä työelämäharjoittelua ja yhteyksiä ammatissa toimiviin henkilöihin. Opiskelijoita Anttonen kehottaa uteliaisuuteen:

‒ On hyvä olla monesta asiasta kiinnostunut, kysyä ja ottaa selvää. Elämä ei ole vain muiden määrittelemien saavutusten tavoittelemista. Tarvitaan ainutlaatuisia osaajia, jotka eivät ole putkiajattelijoita.

Anttonen kertoo saavansa yliopistoyhteistyöstä tuoreita ajatuksia.  

– Yliopistossa on menty viime aikoina valtavasti eteenpäin muun muassa kansainvälisyyteen liittyvässä tutkimuksessa ja koulutuksessa.

Kunniamerkit Stefan W. Hellille, Satu Astalalle ja Juhani Heimoselle

Vuosijuhlassa julkistettiin lisäksi kolme Phoenix Universitatis Turkuensis -kunniamerkin saajaa: nobelisti Stefan W. Hell, aluejohtaja Satu Astala ja VTM Juhani Heimonen.

Turun yliopiston kunniatohtori Stefan W. Hell sai vuonna 2014 kemian Nobel-palkinnon tutkimuksestaan, jonka keksinnöt hän teki työskennellessään Turun yliopistossa 1990-luvun puolivälissä. Kunniamerkki luovutetaan Hellille myöhemmin.

Aluejohtaja Satu Astalalle ja VTM Juhani Heimoselle luovutettiin kunniamerkit tunnustuksena toiminnastaan Turun Suomalaisen Yliopistoseuran aiempina puheenjohtajina.

Kunniamerkit luovuttivat Yliopistoseuran nykyinen puheenjohtaja, päätoimittaja Riitta Monto ja rehtori Väänänen.

Turun Suomalainen Yliopistoseura perusti Kalevalan päivänä 28.2.1920 Turun Suomalaisen Yliopiston. Varoja tähän koottiin laajalla kansalaiskeräyksellä, johon osallistui kaikkiaan 22 040 lahjoittajaa.

Teksti: Tuomas Koivula
Kuva: Hanna Oksanen

Luotu 26.02.2015 | Muokattu 29.07.2021