Jukka
Käyhkö
professori, maantiede
Professor, PhD
Linkit
Asiantuntijuusalueet
ilmastonmuutos
kaupunki-ilmasto
geomorfologia
fluviaaliprosessit
eolinen sedimentologia
tuulieroosio
globaalimuutos
ympäristönmuutokset
sosio-ekologiset systeemit
kaukokartoitus. Aluetuntemus: Lappi
Islanti
Zanzibar
Namibia
Biografia
- Professori 2004-, maantieteen laitos, Turun yliopisto
Opetus
Tyypillinen opetukseni vuosittain koostuu seuraavista kursseista joko yksin tai yhdessä muiden opettajien kanssa opetettuna:
MAAN6091 Maantiieteen perusteet (yhdessä), (luentokurssi)MAAN7141 Maantieteen tutkimuskurssi (yhdessä) (luentoja, kenttätöitä, laboratoriotöitä)MAAN6153 Klimatologia (luentokurssi)MAAN6151 Geomorfologia (luentokurssi)MAAN7354 Global change (luentoja, kirjallisuutta, ryhmätöitä, ekskursio)MAAN7052 Maantieteen kollokvio (vierailuesitelmiä)Tutkimus
Kiinnostuksenkohteeni liittyvät laajasti ottaen ilmastotieteeseen (klimatologia), maanpinnan muotojen ja niiden ominaisuuksien tutkimukseen (geomorfologia ja sedimentologia) sekä monitieteisiin (transdisiplinaarisiin) ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta käsitteleviin tutkimusaiheisiin. Ilmastotieteessä olen kiinnostunut ilmastonmuutoksesta, erityisesti sen alueellisesta dynamiikasta ja vaikutuksista luontoon sekä ihmistoimintaan. Esimerkkejä ilmaston ja geomorfologian yhteyksistä ovat mm. tuulen aiheuttamat (eoliset) maanpinnan muodot kuten hiekkadyynit ja tuulieroosio. sekä veden kiertokulkuun ja jokien toimintaan liittyvät kysymykset (tulviminen, aineskuljetus). Geomorfologiset tutkimukseni ovat kohdistuneet erityisesti Lappiin ja Islantiin. Ihmissysteemeihin (antroposeenisiin systeemeihin) liittyen olen kiinnostunut kaupunkien ilmastosta, erityisesti ilmaston vaihteluista ajassa ja paikassa, ja niiden vaikutuksesta ihmisten hyvinvointiin, terveyteen, kaupunkien kunnossapitoon ja kaupunkisuunnitteluun. Uusimpia kiinnotuksenkohteitani on ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta ja sen aiheuttamia muutoksia planeetallamme tarkasteleva laaja-alainen globaalimuutostutkimus. Näitä aiheita tutkin eri hankkeissa mm. Pohjois-Fennoskandiassa (Lapissa) sekä Itä- ja Lounais-Afrikassa.
Julkaisut
Maantieteen rannoilla, tiedepolitiikan saaristossa – Akateemikko Olavi Granön elämä (2024)
(Yleistajuinen tai tieteellinen, ei-vertaisarvioitu monografia (E2))Evaluation of surface air temperature in the HARMONIE-AROME weather model during a heatwave in the coastal city of Turku, Finland (2024)
Urban Climate
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Indikaattori: Kaupunkien lämpösaarekkeet (2024)
(Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (D2))Factors influencing vulnerability to climate change-related health impacts in cities - a conceptual framework (2023)
Environment International
(Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A2))
Kansalaisten kokemukset Suomen ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuudesta (2023)
(Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys (D4))Evaluation of justice in climate policy (2023)
(Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys (D4))Climate Change, Summer Temperature, and Heat-Related Mortality in Finland: Multicohort Study with Projections for a Sustainable vs Fossil-Fueled Future to 2050 (2023)
Environmental Health Perspectives
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Suomen sopeutumispolitiikan kehittäminen toimenpiteiden riskimallinnuksen ja vaikuttavuuden seurannan avulla (2023)
(D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti tai -selvitys )Ilmasto lämpenee, mutta miten paljon? Malleissa on yli kahden lämpöasteen haarukka – eikä se johdu niiden epävarmuudesta (2022)
Turun Sanomat
(Yleistajuinen artikkeli tai blogikirjoitus (E1))
Climate Change in the Baltic Sea Region: A Summary (2022)
Earth System Dynamics
(Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A2))