Luentosali täynnä ihmisiä, henkilö puhumassa edessä.

Three Minute Thesis (3MT) -kilpailu

3MT, eli Three Minute Thesis, on australialaisen Queenslandin yliopiston kehittämä akateeminen kilpailu, jossa väitöskirjatutkijat kilpailevat esittelemällä kolmessa minuutissa tutkimusaiheensa ja sen merkittävyyden mahdollisimman mielenkiintoisesti siten, että suuri yleisö ymmärtää mistä tutkimuksessa on kyse.

Turun yliopiston tutkijakoulu (UTUGS) on ollut kilpailussa mukana vuodesta 2017 lähtien. Esityksen tukena on yksi powerpoint-dia ja esitys pidetään englanniksi. Palkintona jaetaan matka-apurahoja, ja lisäksi voittaja pääsee etenemään Coimbra Groupin kansainväliseen kisaan. Kaikki osallistujat saavat 1 op:n merkinnän UTUGS / Tiedeviestinnän opintoihin​. 3MT-tiedeluentokilpailussa väitöskirjatutkijat oppivat popularisoimaan tutkimustaan. Väitöskirjatutkijat voivat suorittaa tämän kurssin missä tahansa jatko-opintojensa vaiheessa, mutta eniten siitä on hyötyä jatko-opintojensa loppuvaiheessa oleville.

3MT-kilpailu järjestetään jälleen: linkki intraan.

Lyhyesti 3MT-kilpailusta

Historia

Ensimmäinen 3MT-kilpailu järjestettiin Queenslandin yliopistossa vuonna 2008. Osallistujamäärä oli huikeat 160 jatko-opiskelijaa. Vuonna 2009 ja 2010 kilpailu laajeni myös muihin Australian ja Uuden-Seelannin yliopistoihin. Vuodesta 2011 kilpailu on kasvattanut suosiotaan yli 170 yliopistoon 18:ssa maassa maailmanlaajuisesti.

Turun yliopistossa ensimmäinen 3MT-kilpailu järjestettiin vuonna 2017. Katso edellisten vuosien voittajat sivun alta.

Säännöt
  • Vain yksi staattinen PowerPoint dia on sallittu. Diasiirtymät, animaatiot tai 'liikkeet' eivät ole sallittuja. Dia on esitettävä esityksen alusta asti.
  • Muita elektronisia välineitä (esim. ääni- ja videotiedostoja) ei sallita.
  • Rekvisiitan käyttö (esim. naamiaisasut, soittimet, laboratoriovälineet) ei ole sallittua.
  • Esitykset ovat rajattu maksimissaan tasan kolmeen minuuttiin. Kaikki ajan ylittävät esitykset hylätään kilpailusta.
  • Puhuminen on ainoa sallittu esitystapa (ei runo, rap tai laulu).
  • Esitys tapahtuu lavalta.
  • Esityksen katsotaan alkavan, kun puhuja aloittaa esityksensä joko liikkeen tai puheen kautta.
  • Arviointilautakunnan päätös on lopullinen.
Arviointiperusteet

Sisältö

• Käsiteltiinkö esityksessä tutkimuksen taustaa ja sen merkitystä?
  • Kuvailtiinko esityksessä tutkimuksen keskeisiä tuloksia?
  • Oliko esitys selkeä ja looginen?
  • Olivatko tutkimuksen aihe, keskeiset tulokset ja tutkimuksen merkitys kerrottu sopivalla kielellä muulle kuin asiantuntijayleisölle?
  • Käyttikö puhuja tieteellistä 'ammattikieltä', selittikö puhuja terminologiaa ja antoiko puhuja riittävää taustatietoa ydinasioiden havainnollistamiseksi?
  • Käyttikö puhuja riittävästi aikaa jokaiseen esityksen elementtiin - vai käytettiinkö liian pitkä aika yhteen asiaan?

Viestintä

• Herättikö esitys kiinnostusta saada tietää aiheesta lisää?
  • Trivialisoiko tai yleistikö puhuja tutkimustaan?
  • Ilmaisiko puhuja innostustaan tutkimukseensa?
  • Saavuttiko ja ylläpitikö puhuja yleisön huomion?
  • Oliko puhujalla riittävä lavaläsnäolo, katsekontakti yleisöön sekä selkeä ja kuuluva puheääni?
  • Tukiko PowerPoint dia esitystä - oliko se selkeä, ymmärrettävä ja ytimekäs?

3MT-kilpailun voittajat

2023, Arno Ylitalo

Vuoden 2023 finaalin voitti Arno Ylitalo (Molekyylilääketieteen tohtoriohjelma) esityksellään "Curing leukemia: a 'Clever’ approach". Ylitalo kertoi kilpailun voittaneessa esityksessään tutkimuksestaan, jossa hän etsii uusia hoitokeinoja leukemiaan.

Katso Arnon esitys tästä!

Toiseksi sijoittui Jinglu Chen (Turun kliininen tohtoriohjelma) esityksellään "Brain mechanisms for human altruism". Yleisöäänestyksen voitti  Albert Bellmunt Gil (Turun kliininen tohtoriohjelma) esityksellään "Losing control – Stuck in the game". Gil valittiin kilpailemaan myös SANORD 3MT-kilpailussa.

2022, Mahdi Moghaddam

Mahdi Moghammad teknologian tohtoriohjelmasta voitti vuoden 2022 3MT-kilpailun esityksellään “Solid Boosted Flow Battery: a reliable approach to stop global warming”.

Katso Mahdin esitelmä tästä

Toiseksi sijoittui Zahra Jahanshah eksaktien tieteiden tohtoriohjelmasta esitelmällään "Protecting tiny apple slices in your smart phone".

Yleisöäänestyksen voitti kliinisen tohtoriohjelman väitöskirjatutkija Anne Abio esitelmällään “External causes of mortality in Seychelles”.

2021, Felix Vaura

Vuoden 2021 finaalissa voittajaksi valittiin Felix Vaura (Turun kliininen tohtoriohjelma) esityksellään "Untangling hypertension". Vaura kertoi kilpailussa kolmessa minuutissa, miten hän tutkimustyöllään etsii keinoja kehittää korkean verenpaineen hoitoa.

Toiseksi sijoittui Tuulia Malén (Turun kliininen tohtoriohjelma) esityksellään "The Goal Factory". Hän kertoi mielihyvään ja riippuvuuteen liittyvän aivotoiminnan tutkimuksestaan.

Yleisöäänestyksen voitti tiukassa kisassa yhdellä äänellä Nasrin Shahedifar (Turun kliininen tohtoriohjelma) esityksellään "Fitness to Drive Safely after Traumatic Brain Injury".

2020, Shruti Jain

Vuoden 2020 3MT-kilpailun voittaja on Shruti Jain ​molekulaaristen biotieteiden tohtoriohjelmasta. Hänen esityksensä otsikko oli "Early detection of cancer". Jain voitti myös yleisön puolelleen, kun hänet valittiin äänestyksellä People's Choice -palkinnon saajaksi. Toiseksi sijoittui Pablo Pérez Chaves esityksellään "Mapping floristic patterns in Amazonia". Chaves valittiin myös kilpailemaan kaikkien aikojen ensimmäisessä SANORD 3MT-kilpailussa.

Vuoden 2020 3MT-kilpailun voittajat juontajien keskellä.

Vuoden 2020 voittajat Shruti Jain (keskellä vas.) ja Pablo Peréz Chaves (keskellä oik.) tapahtuman juontajien Tarek Omranin (vas.) ja  Khalil Shahramianin (oik.). keskellä kilpailun tulosten julkistamisen jälkeen.

Kuva: Sara Harju

2019, Tiina Lehtiniemi

Tiina Lehtiniemi (​molekulaaristen biotieteiden tohtoriohjelma) voitti vuonna 2019 pidetyn 3MT-kilpailun esityksellään "Quality sperm - How it's produced and the secrets within!". Toiseksi sijoittui Pooneh Sotoudehnia esityksellään "From food waste to saving lives" ja yleisön suosikin tittelin voitti Riikka Harikkala-Laihinen esityksellään "The power of positivity".

Vuoden 2019 3MT-kilpailun voittajat.

Voittaja Tiina Lehtiniemi, 2. sija Pooneh Sotoudehnia ja Yleisön suosikki Riikka Haarikkala (vasemmalta oikealle).
Kuva: Hanna Oksanen

2018, Khalil Shahramian

Vuoden 2018 3MT-kilpailun voitti Khalil Shahramian (hammaslääketieteen tohtoriohjelma) esityksellään "Bioactive Coatings to Improve Implant-Gum Relationships & Soft Tissue Attachment Issues". Khalil oli myös yleisön suosikki kilpailussa. Hän pääsi finaaliin kansainvälisessä 3MT-kilpailussa Coimbra Groupin vuosikokoukseen Salamancassa, ja voitti myös siellä. Toisjeleksi sijoittui Pablo Pérez Chaves (biologian, maantieteen ja geologian tohtoriohjelma) esityksellään "Mapping Amazonia Using Machine Learning and Satellite Imagery".

Vuoden 2018 3MT-voittaja Khalil Shahramian
Vuoden 2018 voittaja Khalil Shahramian.

2017, Tarek Omran

Tarek Omran (hammaslääketieteen tohtoriohjelma) voitti Turun yliopistossa vuonna 2017 järjestetyn 3MT-kilpailun. Hänen esityksensä otsikkona oli "Dental Composite Structures: Bio-memetic approach to dental mechanics". Toiseksi sijoittui Saana Myllyntausta (kliininen tohtoriohjelma) esityksellään "Retirement - a window of opportunity for better sleep?". Yleisö äänesti suosikikseen Kalypso Filippoun (koulutuspolitiikan, elinikäisen oppimisen ja vertailevan koulutuksen tutkimuksen tohtoriohjelma) esityksellään "A thesis on thesis!".

Vuoden 2017 3MT-kilpailun finalistit.

Voittaja Tarek Omran (3. oikealta), toinen sija Saana Myllyntausta (6. oikealta) ja People's Choice Kalypso Filippou (5. oikealta).