Museologian usein kysytyt kysymykset

Miksi minulla tulee olla perusopinnot jostakin historian-, kulttuurin ja taiteidentutkimuksen laitoksen oppiaineesta jotta voin hakea museologiaan? Voinko hakea museologiaan vaikka olen biologian opiskelija?
Sivuaineen opetuksessa ei ehditä käsittelemään kulttuurien- ja taiteentutkimuksen perusteita, vaan kursseilla hypätään suoraan museoalan erityiskysymyksiin. On siis tarpeen että opiskelijalla on perustiedot ja käsitteet hallussaan. Asiassa voidaan tehdä perusteltuja poikkeuksia, ole siis yhteydessä museologian yliopisto-opettajaan, mikäli haluat pyrkiä museologiaan ilman taustaopintoja.

Olen suorittanut muutaman kurssin museologian perusopinnoista toisessa yliopistossa, voinko jatkaa opintojani Turussa?
Voit hakea sivuainekokeessa museologian opiskelijaksi, jonka jälkeen mahdollisia korvaavuuksia voidaan harkita. Sivuainekokeiden ohi ei kuitenkaan voi tulla vajailla perusopinnoilla.

Olen suorittanut kaikki perusopinnot jossakin toisessa yliopistossa ja haluaisin jatkaa aineopintoihin. Pitääkö minun osallistua sivuainekokeeseen?
Ei. Lähetä noin yhden sivun motivaatiokirje sekä opintorekisteriotteesi museologian yliopisto-opettajalle elokuun loppuun mennessä. Suoraan aineopintoihin jatkavat opiskelijat valitaan motivaatiokirjeen ja aiemman opintomenestyksen perusteella. Huomaathan, että vaikka sinut valittaisiin aineopintoihin, saatat joutua käymään täydentäviä kursseja (ks. seuraavan kysymys).

Korvaavatko toisessa yliopistossa tekemäni museologian opinnot museologian perusopinnot Turun yliopistossa?
Todennäköisesti eivät suoraan. Museologian opetus Turun yliopistolla on käytännönläheistä, siinä missä monessa muussa yliopistossa keskitytään teoreettisempaan työskentelyyn. Mikäli pääset jatkamaan opintojasi aineopintoihin Turun yliopistossa, joudut todennäköisesti käymään joitakin siltaopintoja myös perusopintojen puolelta, eli aiemmat opintosi korvaavat joitain kursseja perusopinnoista, ja joitain kursseja aineopinnoista. Korvaavuudet sovitaan erikseen museologian yliopisto-opettajan kanssa.