Lasten hammashoito ja oikomisoppi

Hampaiston purentavirheet ovat väestössä yleinen ongelma. Oikomishoidon toimenpiteillä pyritään ehkäisemään ja korjaamaan purentavirheitä ja varmistamaan toiminnallisesti ja esteettisesti hyvän purennan kehittyminen. 

Lasten hammashoidon ja oikomisopin oppiaine antaa opetusta peruskoulutuksessa oleville hammaslääketieteen opiskelijoille, tieteellisessä jatkokoulutuksessa oleville tohtoriopiskelijoille sekä oikomishoitoon erikoistuville hammaslääkäreille.

Yhteystiedot

Turun yliopisto, hammaslääketieteen laitos
, Lemminkäisenkatu 2, 20520 Turku

Palvelusihteeri Maarit Tuhkanen

Henkilökunta

Professori, HLT, EHL Janna Waltimo-Sirén
Dosentti, yliopistonlehtori, EHL Anna-Liisa Svedström-Oristo
Yliopisto-opettaja, EHL Susanna Kanerva 
Yliopisto-opettaja, HLT, EHL Kari Rantavuori

Yliopisto-opettaja, EHL Tarja Haukioja

Professori emeritus, HLT, EHL Juha Varrela

Tutkimus

Oppiaineessa tutkitaan purentavirheiden kehitystä ja purennan erityispiirteitä keskoslapsilla ja obstruktiivisesta uniapneasta kärsivillä potilailla.

Oikomishoidon vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta tutkitaan mm. varhaisen oikomishoidon sekä ortodonttis-kirurgisen hoidon osalta.

Yhteistyössä sosiaalihammaslääketieteen oppiaineen kanssa tutkitaan purentavirheiden ja oikomishoidon vaikutusta suomalaislasten ja -nuorten suun terveyteen liittyvään elämänlaatuun ja itsetuntoon.

Oikomishoidossa käytettyjen kiinnitysmateriaalien ominaisuuksia, erityisesti kiinnityssidoksen lujuuteen vaikuttavia tekijöitä, tutkitaan yhteistyössä biomateriaalitieteen oppiaineen kanssa.