Lasten hammashoito ja oikomisoppi

Lapsuuteen ja nuoruuteen painottuvilla toimenpiteillä pyritään ehkäisemään hammassairauksia ja luomaan perusta terveelle suulle ja hampaistolle sekä toiminnallisesti ja esteettisesti hyvälle purennalle. Silti oikomishoitoa voidaan tarvita monista syistä aikuisuudessakin. Lasten hammashoidon ja hampaiston oikomisopin erillisissä oppiaineissa annetaan opetusta sekä perus- että jatkokoulutustasoilla.

Yhteystiedot

Turun yliopisto, hammaslääketieteen laitos
, Lemminkäisenkatu 2, 20520 Turku

Toimistoassistentti Sari Heikkilä

Henkilökunta

Professori, HLT, EHL Janna Waltimo-Sirén
Dosentti, yliopistonlehtori, EHL Anna-Liisa Svedström-Oristo
Dosentti, yliopistonlehtori, EHL Battsetseg Tseveenjav

Yliopisto-opettaja, HLT Erika Mäkinen
Yliopisto-opettaja, EHL Kari Rantavuori
Tuntiopettaja, EHL Päivi Jääsaari
Yliopisto-opettaja, EHL Jessica Juslin (työstävapaalla)

Professori emeritus, HLT, EHL Juha Varrela

Tutkimus

Oppiaineessa tutkitaan purentavirheiden kehitystä ja purennan erityispiirteitä eri oireyhtymissä, keskoslapsilla ja obstruktiivisesta uniapneasta kärsivillä potilailla.

Hampaan kovakudosten kehityksen häiriöitä tutkitaan sekä ympäristötekijöiden aiheuttamina että osana perinnöllisiä sidekudossairauksia.

Oikomishoidon vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta tutkitaan mm. varhaisen oikomishoidon sekä ortodonttis-kirurgisen hoidon osalta.

Yhteistyössä sosiaalihammaslääketieteen oppiaineen kanssa tutkitaan purentavirheiden ja oikomishoidon vaikutusta suomalaislasten ja -nuorten suun terveyteen liittyvään elämänlaatuun ja itsetuntoon.

Oikomishoidossa käytettyjen kiinnitysmateriaalien ominaisuuksia, erityisesti kiinnityssidoksen lujuuteen vaikuttavia tekijöitä, tutkitaan yhteistyössä biomateriaalitieteen oppiaineen kanssa.