Pääkirjoitus: Erilaiselta tuntuva normaali

22.06.2023

Maailma matkaa radallaan
Päivä nousee uudestaan
Ei mikään muutu milloinkaan
Kaikki säilyy ennallaan
- Anssi Kela

Kirjoitan tätä pääkirjoitusta aurinkoisena kesäkuun päivänä. Viime viikolla juhlimme Mercatorilla opiskelijoiden saavutuksia valmistumisjuhlassa ja pari päivää sitten palasin työmatkalta Ranskasta. Kuulostaa siltä, että olemme palanneet koronaa edeltävään aikaan. Kyllä, ja samaan aikaan jotkin asiat ovat pysyvästi muuttuneet.

Kuten Anssi Kelan laulussa, kauempaa katsoen kauppakorkeakoulun toiminta näyttää entisenlaiselta. Opiskelijat ovat taas kampuksella, kansainvälinen vaihto-opiskelu on käynnistynyt uudelleen ja tutkijat tekevät yhteistyötä kansainvälisten kumppanien kanssa kuten aikaisemmin. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että suuriakin muutoksia on tapahtunut. Varsinkin maisterivaiheen opintoja tarjotaan yhä enemmän joustavasti, eli opiskelija voi valita suorittaako kurssin lähi- vai etäopetuksessa. Kauppakorkeakoulun henkilökunta tekee paljon etätyötä ja laitosten käytävillä tuntuu usein aika hiljaiselta. Työmatkat varsinkin kotimaassa ovat vähentyneet huomattavasti, moni workshop ja konferenssi tarjoaa myös osallistumismahdollisuuden Teamsilla ja Zoomilla.

Taustalla tehdäänkin hartiavoimin töitä yhteisöllisyyden ja ’TUKKilaishengen’ säilyttämiseksi. Kauppakorkeakoulun johtoryhmä ja TuKYn edustajat tapaavat säännöllisesti ja näissä tapaamisissa laaditaan yhdessä suuntaviivoja tulevaisuuden yliopistoyhteisön tukemiseksi. Samalla tavalla vuoropuhelua käydään myös henkilökunnan kanssa. Kauppakorkeakoulu siirtyi todella joustavasti ’koronamoodiin’ ja poikkeuksellisten aikojen läpi selvittiin hienosti yhdessä. Kuten muissakin organisaatioissa, siirtyminen uudenlaiseen työskentelytapaan ja -kulttuuriin on tuonut mukanaan omat haasteensa, joista selvitään ratkaisulähtöisesti keskustellen.

Toimintamme jatkuvasta kehittämisestä kertovat myös Mercuriuksen tässä numerossa esitellyt uudet avaukset, kuten Maritime@TSE Lab, MarketVision -hanke, aluetalouden professuuri sekä keskusteluälykkyyden ja mielen johtamisen työelämäprofessuuri. Koulutamme tulevaisuuden vastuullisia johtajia ja uudet avaukset toteuttavat kukin omalla tavallaan päivitettyä tunnuslausettamme ’TSE for Sustainable Futures’. Teemme yhteistyötä vuosittain satojen yritysten ja julkisen sektorien toimijoiden kanssa, joten lisää uusia avauksia on odotettavissa. Kehitysideoita ei ole koskaan liikaa, mielellämme kuulemme sidosryhmiemme ajatuksia toiminnan kehittämisestä myös jatkossa.

Niina Nummela.

Niina Nummela

Kirjoittaja on kansainvälisen liiketoiminnan professori ja Turun kauppakorkeakoulun perustutkintokoulutuksesta vastaava varadekaani.

Luotu 22.06.2023 | Muokattu 26.06.2023