Kauppakorkeakoulun vuoden alumni Mika Hentunen

Vuoden alumni Mika Hentunen – miehemme maailmalla

Turun kauppakorkeakoulun vuoden alumni on Yleisradion Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen. Vuosikurssia 1986 edustava Hentunen valmistui kauppakorkeakoulun ulkomaankaupan linjalta vuonna 1991. Mitä vuoden alumni ajattelee alma materistaan ja saamastaan koulutuksesta nyt?

”Olen iloisesti yllättynyt valinnastani vuoden alumniksi. Omat vuoteni Turun kauppakorkeakoulussa ovat säilyneet elävästi mielessäni. Olen kuljettanut mukanani muistoja ja oppeja kauppakorkeakoulusta valmistumisen jälkeen Suomen lisäksi kaikkiaan viidessä maassa, pisimpään täällä Yhdysvalloissa kaikkiaan kymmenen vuotta. Washington ja Valkoisen talon ympäristö ovat työmaatani täällä. 

Kauppakorkeakoulussa on ja oli opiskeluaikanani monipuolisesti lahjakasta porukkaa. Tietysti suurin osa meistä suuntasi bisnekseen, mutta kyllä sieltä muillekin aloille lähdettiin. Turun kauppakorkeakoulusta on ponnistanut muun muassa Suomen eniten myyvä kirjailija, pari muutakin dekkaristia, toimittajia, huippu-urheilijoita, poliitikkoja, hallinnon korkeita virkamiehiä ja muita.

Valmistuin vuonna 1991 silloiselta ulkomaankaupan linjalta. Jo tuolloin tiesin, että haluan suuntautua nimenomaan ulkomaantoimittajaksi ja kirjeenvaihtajaksi. Niinpä täydensin opintojani Pariisissa journalismiopinnoilla. 

Minulle on usein sanottu, että en ole niin sanotusti tyypillinen toimittaja. Työskentelytapani on aika suoraviivainen ja tuloshakuinen. Uskon, että siinä on paljon kauppakorkeakoulun vaikutusta. Opin siellä strategista ja valikoivaa tapaa ajatella. Yllättävää kyllä, samat lainalaisuudet pätevät sekä kansainvälisessä markkinoinnissa että toimittamisessa. 

Työssäni täällä törmään päivittäin kauppatieteilijöille tuttuun termiin gap between knowing and doing. Tuntuu, että täällä Washingtonissa se on enemmän totta kuin missään muualla: helpommin sanottu kuin tehty. Suomalainen toimittaja on median ravintoketjussa täällä aika alhaalla, eli pitää osata luovia ja keksiä vaihtoehtoja – ja sitten vain puskea.

Muistelen Turun kauppakorkeakoulua lämmöllä. Tuntuu siltä, että oman KTM-tutkinnon arvo sen kuin nousee, kun kauppakorkeakoulu, nyt osana hyvämaineista Turun yliopistoa, kehittyy, erikoistuu ja pärjää kansallisessa ja kansainvälisessä kilpailussa. Turun kauppakorkeakoulu on osannut profiloitua ja brändäytyä. Onnea hyvästä työstä.”

Mika Hentunen valittiin vuoden alumniksi Alumni Live Showssa 26.9.2020. Dekaani Markus Granlund totesi vuoden alumnin 2020 julkistaessaan, että Mika Hentunen on työlleen omistautunut, omat juurensa tunnistava alumni. ”Mika Hentunen on raudanluja uutistoimittaja ja viestinnän ammattilainen. Häntä voidaan myös hyvällä syyllä kutsua mieheksemme maailmalla. Mika on tunnettu pyyteettömänä, työlleen omistautuneena ja jalat maassa olevana henkilönä. Työssään hän on suorasanainen mutta positiivinen. Hän on myös lukuisissa yhteyksissä osoittanut tuntevansa edelleen juurensa, kauppakorkealaisuuden.” 

Teksti: Taru Suhonen
Kuva: Juri Gripas

Artikkeli on julkaistu Turun yliopiston kauppakorkeakoulun sidosryhmälehti Mercuriuksen numerossa 1/2020.