Tomi Virtanen

Vuoden alumni Tomi Virtanen: Kun kotiyliopisto kutsuu, kutsuun vastataan

Startup-yrittäjä Tomi Virtanen on Turun kauppakorkeakoulun vuoden alumni. Vuodesta 2003 saakka Turun kauppakorkeakoulun yhteisössä aktiivisesti vaikuttanut Virtanen on monelle tuttu kasvo. Lue vuoden alumnin ajatuksia osallistumisesta ja yrittäjyydestä. 

Tomi Virtanen valittiin Turun kauppakorkeakoulun vuoden alumniksi. Tunnustus myönnettiin kauppakorkeakoulun alumnipäivässä 6. lokakuuta. Vuoden 2003 vuosikurssia edustava Virtanen on Doerz Co Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.  

Valintaperusteissa Virtasta kiiteltiin erittäin aktiivisesta ja merkittävästi roolista kauppakorkeakoulun alumnitoiminnan kehittämisessä. Kauppakorkeakoulun yhteisöön sitoutuminen alkoi jo opiskeluaikana, Virtanen teki pitkän uran Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan aktiivina.  

‒ Vuoden alumniksi valinta on minulle todella suuri kunnia. Itse ajattelen niin, että kun kotiyliopisto kutsuu, kutsuun vastataan. Olen koko ajan pyrkinyt auttamaan siinä missä voin, oli kyseessä sitten Turun KY tai kauppakorkeakoulu. 

Vuosien mittaan monessa mukana ollut Virtanen on aina valmis laittamaan itsensä likoon. Mikä alun perin sai tuoreen kauppatieteilijän lähtemään mukaan ylioppilaskunnan toimintaan? 

‒ Se oli fiilis siitä, että nyt on tekemisen meininkiä. Ylioppilaskuntatoiminta tuntui omalta, koska siinä tehdään juttuja lyhyellä aikajänteellä, luodaan uutta koko ajan. Hauskanpito ja asiajutut yhdistyvät. Olen aina halunnut kasata porukkaa yhteen. 

Virtanen lähti ylioppilaskunnan hallintoon ja luottamustehtäviin poikkeuksellisen nopeasti, hänet valittiin edustajistoon jo pupuvuonnaan ‒ ääniä ensimmäisen vuoden opiskelija keräsi vaaleissa eniten. 

‒ Edustajistossa pääsi lähelle valtakunnan opiskelijapolitiikkaa ja samalla tekemään sopivasti käytännön juttuja. Toimin yrityssuhde- ja liikuntavastaavana hallituksessa. Omaan opiskeluaikaani mahtui myös yliopiston ja kauppakorkeakoulun yhdistyminen ja uuden ylioppilaskunnan synty ‒ sekä myös oman ylioppilaskunnan kuoppaaminen, se oli meille iso juttu. Isona asiana mieleen on painunut myös Parkin rakentaminen, talo valmistui vuonna 2006, Virtanen muistelee. 

Vahva yhteisö kutsuu takaisin 

Alumnitoimintaan mukaan lähteminen oli Virtaselle suora jatkumo aktiiviseen opiskeluaikaan. Hän osallistui alumnitoimintaan jo opintojen loppupuolella, jolloin kauppakorkeakoulun alumnitoiminnasta vastasi vielä sittemmin lakkautettu yhdistys.  

‒ Minulla on tarve olla mukana yhteisöissä, joissa järjestetään muille tekemistä. Alumnitoiminta, samoin kuin nuorkauppakamari, alkoi tuntua luontevalta, kun monen vuoden jälkeen aloin tuntea itseni vähän vanhaksi opiskelijatoimintaan.

Virtanen korostaa, että kauppakorkeakoulun yhteisö on vahva ja lämmin, jopa kodinomainen tai kaveripiirin kaltainen.   

‒ Opiskelijoitakin on se melkein 3 000, mutta silti yhteisö on kompakti, ja siihen on helppo samastua. Omassa elämässäni koko koululla ja ylioppilaskunnalla on ollut älyttömän suuri merkitys. Parikymppisenä tulee luotua hyviä ystävyyssuhteita, jotka eivät helposti unohdu.  

Mieluummin startup-yrittäjä kuin uraohjus 

Virtanen toimii nykyään perustamansa Doerz-nimisen startupin toimitusjohtajana. Hän kertoo, että opiskeluaikana ajatuksissa siinsi, kuten tuolloin monella kauppatieteiden opiskelijalla, pörssiyhtiön toimitusjohtajuus. Valmistumisensa jälkeen Virtanen teki töitä kauppakamarissa ja eteni nopeasti urallaan. 

‒ Mitä enemmän näin sitä maailmaa, sitä enemmän ymmärsin, että se ei ole minua varten. Mitä enemmän näin startup-skeneä, sitä enemmän se kiinnosti. Ehdin kuitenkin vaihtaa työtä palkan perässä. Viikossa huomasin, että raha ei motivoi. Minun piti pystyä päästämään irti ajatuksesta, että olen uraohjus. Tärkeämpää on se, että saan tehdä asioita omaan ajatusmaailmaani sopivalla tavalla.  

Startup-yrittäjänä Virtanen kertoo olevansa onnellisempi kuin isolla kuukausipalkalla.  

‒ Hengissä pitää tietenkin pysyä, mutta muuten sillä, mitä tienaa, ei ole mitään tekemistä onnellisuuden kanssa.  

Startup-maailmaa Tomi Virtanen katselee paitsi yrittäjän, myös Turun KY:n ja kauppakorkeakoulun alumnien perustaman kehitys- ja sijoitusyhtiö Monttu Venturesin silmin. Virtanen oli perustamassa kesällä 2017 alkunsa saanutta yhtiötä, joka auttaa luomaan Turun korkeakouluista ponnistavista startupeista menestystarinoita. 

‒ Monttu Ventures on Suomessa aivan uudenlainen juttu. Yhtiö laittaa rahaa kiinni ihan alkuvaiheen aihioihin. Vähintään yhtä tärkeä on yhtiön mentoriverkosto, jonka arvo piilee kontakteissa: oikea ihminen avaamassa oikean oven on vielä arvokkaampaa kuin 25 000 euroa tilille. 

Virtanen toteaa, että Monttu Ventures on osa jo pitempään jatkunutta murrosta, jossa yrittäjäksi lähteminen on yhä helpommin lähestyttävä uravaihtoehto.  

‒ Nykyään yhteiskuntamme mahdollistaa sen, että voi kokeilla omia siipiään. Yhä useampi lahjakkuus, joka ennen olisi työllistynyt ison yrityksen palkkalistoille, ryhtyy nyt itse yrittäjäksi. Rahaa alkaa olla tarjolla, eikä epäonnistumista enää tarvitse hävetä, se on sisäänrakennettu yrittämiseen. Palkkatöihin voi palata, mikäli yritys menee nurin. Kulttuuri on siinä mielessä muuttumassa ja hyvä niin, se tekee yrityselämällemme hyvää.  

Teksti: Taru Suhonen
Kuva ja video: Antti Tarponen

Haastattelu on julkaistu Turun yliopiston kauppakorkeakoulun sidosryhmälehti Mercuriuksen numerossa 1/2018.