Ruoan ja kulutuksen tulevaisuus

Ruoan, kulutuksen ja arjen tulevaisuus on monialainen tutkimuskokonaisuus, joka on kytköksissä muihin globaaleja ja paikallisia muutoksia selvittäviin teemoihin. Tutkimusryhmien käyttämiin ennakointimenetelmiin kuuluvat toimintaympäristöjen muutosten, trendien ja heikkojen signaalien kartoitus, kvantitatiiviset tarkastelut ja laadulliset sosiokulttuuriset tutkimusnäkökulmat, kuten etnografiaa hyödyntävät tutkimusmenetelmät. 

Tutkimuskohteena ovat laajemmat toimintaympäristöjen muutokset esimerkiksi ruokajärjestelmissä sekä ihmisten kokemukset arjen ja elämäntapojen muutoksista ja tulevaisuuksista. Kiinnostuksen kohteena ovat myös kuluttamisen ja tuotannon väliset suhteet ja muuttuvat käytänteet. 

Toimimme tiiviissä yhteistyössä Futures Focus -koulutus- ja kehittämispalveluiden kanssa ja toteutamme räätälöityjä ennakointipalveluja tulevaisuuksien hahmottamiseen.

Käynnissä olevat tutkimus-ja kehittämishankkeet:

Native Crops for Innovative and Sustainable Food Futures in Peru and Colombia (HEI-ICI PECOLO)

PECOLO-hanke on kapasiteetinvahvistus- ja mobiliteettihanke, jossa Turun yliopistosta ovat keskuksen lisäksi mukana Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus ja Biokemian laitos. Perusta mukana on Turun yliopiston pitkäaikainen kumppaniyliopisto Limasta, Universidad Nacional Agraria la Molina ja Kolumbiasta uutena kumppanina bogotalainen Universidad el Bosque. 

Andien alueen biodiversiteetti on erityisen rikasta. Kolumbia on biodiversiteetiltään maailman kärkeä, heti Brasilian jälkeen toisena. Andeilta on lähtöisin moni nykyään globaalisti tärkeä lajike, kuten esimerkiksi peruna, tomaatti, maapähkinä ja maissi, sekä viime vuosina kansainväliseen suosioon noussut quinoa, joka korkean ravintoarvonsa vuoksi on myös ravitsemuksellisesti tärkeä lajike.

Sekä Peru että Kolumbia vievät jo maataloustuotteita eri puolille maailmaa, mutta kansainvälisten vertailujen mukaan ne laahaavat kuitenkin perässä innovaatioissa, elintarvikealan koulutuksessa ja tutkimuksessa. 

Paikallislajikkeiden kestävällä ja innovatiivisella hyödyntämisellä voidaan saavuttaa myös laajempia kestävään kehitykseen liittyviä tavoitteita, kuten ruokaturvan ja ravitsemuksen kehittymistä sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista. Näistä esimerkkeinä lajikkeet, jotka ovat sopeutuvaisempia muuttuvaan ilmastoon ja kasviperäisten proteiinien parempi hyödyntäminen.

PECOLO-hankkeessa kehitetään innovaatioympäristöjä tulevaisuudentutkimuksen menetelmiä käyttäen, ja selvitetään yhdessä yliopistojen, ministeriöiden, yritysten ja muiden elintarvikealan organisaatioiden kanssa, miten Andien alkuperäislajikkeita voitaisiin hyödyntää innovatiivisesti ja kestävästi. Kumppaniyliopistoille järjestetään menetelmäkoulutusta ja innovaatioympäristöjä kehitetään ennakoinnin avulla. Lisäksi hankkeessa tuetaan ja kehitetään kumppaniyliopistojen tohtorikoulutusohjelmia elintarvikekemian ja funktionaalisten elintarvikkeiden osaamisessa.

Hankkeeseen sisältyy myös tohtorikoulutettavien north-south-south -mobiliteettiohjelma Perusta ja Kolumbiasta Suomeen, sekä Perun ja Kolumbian välillä. Hanke toteutetaan vuosina 2017–2019 ja sen rahoittaa Ulkoasiainministeriö HEI-ICI -ohjelman puitteissa.

Hankkeen verkkosivut: https://cultivosandinos.com

Lisätietoja: Hanna Lakkala, Juha Kaskinen, Francesca Allievi, Noora Vähäkari (Tulevaisuuden tutkimuskeskus); Jaakko Korpela, Carlos Gomez, Seppo Salminen (Functional Foods Forum, Turun yliopisto) sekä Jukka-Pekka Suomela (Department of Biochemistry, Turun yliopisto).

People-Powered Future of Food 

People-Powered Future of Food -projektin tavoitteena on ruoan personointiin liittyen vauhdittaa muutosta elintarviketuotannon ketjussa siten, että kuluttajien ja tuottajien vaikutusmahdollisuudet paranevat ja läpinäkyvyys lisääntyy. 

Hankkeessa selvitetään ja luodaan ymmärrystä nykyisistä ruoan personointiin liittyvistä ratkaisuista ja markkinatilanteesta sekä selvitetään kuluttajien tulevaisuuden tarpeita, toiveita, pelkoja ja kulutustapoja – hahmotellaan uusia personointikonsepteja ja niille liiketoimintamalleja.

Projektin akateemisena tavoitteena on tulevaisuudentutkimuksen tutkimusmenetelmien kehittäminen. Tulevaisuudentutkimuksessa on tarve kehittää kuluttajatutkimusta perinteisemmän asiantuntijatutkimuksen rinnalla. Projektissa yhdistyvät sekä kuluttajatutkimuksen että tulevaisuudentutkimuksen näkökulmat.  Kartoitamme toisaalta ruoan kulutuksen trendejä ja muutoksia kuluttajakäyttäytymisessä, ja toisaalta pyrimme ennakoinnin näkökulmasta myös kehittämään ratkaisuja, jotka vastavat muuttuvan kuluttajuuden haasteisiin.

Tutkimustuloksia sovelletaan käytäntöön hankkeessa mukana olevien yritysten kanssa: Invenire Market Intelligence Oy, Bullerobong Oy Ab, Oy Design Studio Muotohiomo Ab ja Nemesys Ltd Oy Ab. Yritysyhteistyön avulla pääsemme soveltamaan tulevaisuudentutkimusta ruoan personointiin kytkeytyvien ratkaisujen ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittämisessä.  

Hankkeen rahoittaa Innovaatiorahoituskeskus Tekes, ohjelmasta "Elinkeinoelämän kanssa verkottunut tutkimus 2017–2018".

Lisätietoja: Leena Jokinen ja Riikka Saarimaa