Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen opiskelijat tuottivat näyttelyn mielenterveystyön historiasta

29.10.2021

Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry​ täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen tutkinto-ohjelman opiskelijat tuottivat näyttelyn Porin kaupunginkirjastoon. Yhteistyössä on mukana myös Sataedu Nakkilan toimipaikka.

Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry:n idean takana 1970-luvun alussa oli Harjavallan sairaalan johtava lääkäri Kai Gröhn. Yhdistyksen tarve syntyi psykiatrisen avohoidon riittämättömyydestä - sairaalasta kotiutuville täytyi saada mielekästä ja toipumista edistävää vertaistoimintaa. Vuonna 1970 toiminta alkoi ensin kerhomuotoisena, ja 21.7.1971 yhdistys rekisteröitiin nimellä Porin Mielenterveystoiminnan tuki.

Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry on tänäkin päivänä erittäin aktiivisesti toimiva porilainen vapaaehtoisesti mielenterveyden hyväksi toimiva potilasyhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on edistää mielenterveyttä, ennaltaehkäistä mielenterveysongelmia, yhdistää ja aktivoida alueen mielenterveyskuntoutujia ja kehittää mielenterveyspalvelujen saatavuutta, laatua ja tasoa. Sillä on kaikille avoimet toimitilat Porin Hyvän Mielen talossa.

Juhlavuoden kunniaksi tuotetun näyttelyn teemoina ovat muun muassa yhdistyksen arjen toiminta ja sen merkitys kävijöille, Hyviksen toiminnan alku ja kehitys, vertaistuki, yksinäisyyden torjuminen sekä tasa-arvoisuus. Näyttelyn teemat näkyivät myös Hyviksen Instagramissa kevään aikana.

Näyttelyn tuottaminen alkoi tammikuussa 2021 ja valmiit näyttely posterit valmistuivat ennen kesää odottamaan syksyn näyttelyn ripustusta. Kevään aikana työryhmä kävi läpi arkistoaineistoja sekä haastatteli entisiä ja nykyisiä jäseniä korona-rajoitukset huomioiden. Projektissa tehtiin yliopiston ja toisen asteen oppilaitoksen välistä yhteistyötä. Visuaalisesta ilmeestä ja taitosta vastasi Sataedu Nakkilan media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon opiskelija.

Hyviksen toiminnanjohtaja Pia Vahekoski on tyytyväinen tapahtuneeseen yhteistyöhön. - Teetämme näyttelyn, koska haluamme tuoda yhdistyksen vuosikymmenten aikana tekemää arvokasta työtä esiin. On hienoa, että olemme saaneet monialaisen, monen oppilaitoksen yhteisen työryhmän mukaan toteutukseen, Vahekoski kertoo.

Näyttely on esillä Porin kaupunginkirjastossa 1.-14.11.2021. Vapaa pääsy.

***

Lisätietoa

Wilmandra Lindegren, näyttelyn tuottaja

amliar@utu.fi

Luotu 29.10.2021 | Muokattu 08.11.2021