Mediakutsu: Turussa järjestetään ajankohtainen seminaari mielenterveystyöstä ja mielenterveyteen liittyvästä stigmasta

03.05.2023

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus ja INVEST-tutkimuskeskus järjestävät yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön Kansanterveyden neuvottelukunnan kanssa seminaarin, jossa pohditaan, mitä tiedämme mielenterveyden ongelmiin liittyvästä syrjinnästä ja stigmasta. Lisäksi seminaarissa esitetään ratkaisuja mielenterveyteen liittyvän syrjinnän vähentämiseksi.
 

Iltapäiväseminaari järjestetään tiistaina 9.5. klo 12–15.30 Turun yliopiston kauppakorkeakoulun LähiTapiola-salissa (Rehtorinpellonkatu 3, 20500 Turku). Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen.

Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja niin kotimaisilta kuin kansainvälisiltäkin asiantuntijoilta. Yksi puhujista on psykiatrian professori Sir Graham Thornicroft Iso-Britannian King’s Collegesta. Thornicroft puhuu tilaisuudessa etäyhteyden välityksellä tutkimusnäyttöön pohjautuvista tavoista vähentää mielenterveyspotilaiden kokemaa leimautumista ja syrjintää.

Professori Thornicroftin erikoisaloja ovat esimerkiksi globaali mielenterveys sekä mielenterveyteen liittyvä stigma. Kesäkuusta 2022 lähtien Thornicroft on toiminut WHO:n pääjohtajan neuvonantajana mielenterveyteen liittyvissä asioissa.

Tilaisuudessa kuullaan puheenvuorot myös erityisasiantuntija Päivi Rissaselta (Mielenterveyden keskusliitto), professori Jaana Suvisaarelta (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos), ylitarkastaja Katja Miettiseltä (lapsiasiavaltuutetun toimisto) sekä projektipäällikkö Tariq Omarilta (Päihde- ja mielenterveysyhdistys SAMHA ry).

Seminaarin puheenjohtajana toimii lastenpsykiatrian kliininen opettaja Matti Kaivosoja Turun yliopistosta. 
– Seminaarin aihe on ajankohtainen, sillä vaikka mielenterveydestä puhutaan entistä enemmän ja avoimemmin, tutkimusten mukaan mielenterveyshäiriöiden kanssa kamppailevat ihmiset kokevat yhä laajasti syrjintää. Tällaisen stigman tai leimautumisen ehkäisemistä ei helpota se tosiasia, että mielenterveyspalveluiden osuus terveydenhuollon rahoituksesta on laskenut merkittävästi, Kaivosoja sanoo.

Ohjelma:

12.00 Tilaisuuden avaus, professori Andre Sourander, Turun yliopisto

12.10 Evidence to reduce stigma and discrimination in mental health, professori Sir Graham Thornicroft, King’s College, Iso-Britannia

13.00 Stigman kokeminen: VTT, erityisasiantuntija Päivi Rissanen, MTKL

13.30 Tauko

13.45 Stigma palvelujärjestelmässä, professori Jaana Suvisaari, THL

14.15 Yhdenvertaisuus lapsen oikeutena, ylitarkastaja Katja Mettinen, lapsiasiavaltuutetun toimisto

14.45 Kaksin- tai kolminkertainen stigma, projektipäällikkö Tariq Omar, SAMHA ry

15.15 Tilaisuuden päätös

 

Eriarvoistumisen, interventioiden ja hyvinvointiyhteiskunnan tutkimuskeskus INVEST keskittyy yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentämiseen ja hyvinvointivaltion uudistamiseen. Lasten, nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointia parannetaan uusia interventioita (toimintaohjelmia) kehittämällä. Tavoitteena on tarjota Suomelle ja muille yhteiskunnille nykyistä tasa-arvoisempi sekä taloudellisesti, väestöllisesti ja sosiaalisesti kestävämpi hyvinvointivaltiomalli. INVEST on Suomen Akatemian lippulaivahanke ja Turun yliopiston ja THL:n yhteinen tutkimuskeskus.
 

Luotu 03.05.2023 | Muokattu 03.05.2023