Suomalaistutkijat palkittiin Italiassa arvostetulla kirjallisuuden ja kulttuurin palkinnolla

05.07.2021

Kansainvälinen Flaiano-palkinto (Premio Internazionale Flaiano d'Italianistica) luovutettiin 3. heinäkuuta 2021 Italian Pescarassa antiikintutkija Jaana Vaahteralle ja kirjallisuudentutkija Päivi Mehtoselle. Perusteena oli heidän yhteisjulkaisunsa Dante Alighieri, Kansankielestä – De vulgari eloquentia (Faros 2021).

Italianistiikan Flaiano-palkinto myönnetään vuosittain teoksille, jotka tekevät tunnetuksi Italian kirjallisuutta ja kulttuuria. Palkinnosta päättää kansainvälinen tuomaristo. Tänä vuonna palkinto myönnettiin antiikintutkija Jaana Vaahteralle ja kirjallisuudentutkija Päivi Mehtoselle heidän yhteisjulkaisustaan Dante Alighieri, Kansankielestä – De vulgari eloquentia.

Palkinnon tarjoaa Ennio Flaianon Kulttuuriyhdistys (Associazione Culturale Ennio Flaiano) yhteistyössä Italian ulkoasiainministeriön kulttuurin edistämisyksikön kanssa. 

Sopivasti Dante Alighierin juhlavuonna (700 vuotta Danten kuolemasta 1321) ilmestyneessä teoksessa Kansankielestä – De vulgari eloquentia on nyt palkittujen tekijöiden suomennoksen lisäksi Danten latinankielinen teksti sekä laaja johdanto ja selitysosa. Teos ilmestyi näin ensi kertaa suomeksi.

Dante kirjoitti pienen tutkielmansa maanpaossa saatuaan vuonna 1302 poliittisista syistä kuolemantuomion ja tultuaan karkotetuksi Firenzestä. Kansankielestä on runousoppi ja äidinkielisen kirjallisuuden ylistys, joka tarjoaa näkökulman Italian kielelliseen ja poliittiseen murrokseen. Muotoutuvan Euroopan kohtalot, kielten vaiheet ja Danten ajatus ”maailmasta isänmaana” ovat keskeneräiseksi jääneen teoksen teemoja. Kansankielestä oli pioneerityö kielten synnystä, olemuksesta, leviämisestä ja käytöstä Euroopassa. 

Lisätietoja ja kuvapyynnöt:

Jaana Vaahtera
puh. 040 722 5369

Päivi Mehtonen
puh. 045 128 2691

Teoksen arvostelukappaleet:

faros@faroskustannus.fi

Luotu 05.07.2021 | Muokattu 05.07.2021