Asiasana: Kirjallisuustieteet ja kirjoittaminen

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Nykykirjallisuuden kuvailema ihminen on eläin ja kone (Väitös: FM Elli Lehikoinen, 11.12.2020, kotimainen kirjallisuus)

Ihmisen lisääntyminen on kirjallisuuden kestoaiheita. Turun yliopistossa väittelevä filosofian maisteri Elli Lehikoinen tarkasteli väitöstutkimuksessaan tapoja, joilla tällä vuosituhannella julkaistu suomalainen kirjallisuus on osallistunut lisääntymiskeskusteluun. Tutkimus osoitti, että lisääntymisaiheinen kirjallisuus laajentaa perinteistä käsitystä ihmisyydestä ja ihmisen lajista.

Hanna Meretoja Academia Europaean jäseneksi

26.06.2020

Yleisen kirjallisuustieteen professori Hanna Meretoja on valittu Academia Europaean jäseneksi. Kaikki tieteenalat kattava eurooppalainen tiedeakatemia kutsuu ansioituneita tieteentekijöitä uusiksi jäseniksi tiukan vertaisarvioinnin pohjalta. Meretoja on kuudes akatemiaan kutsuttu Turun yliopiston tutkija.

Nykyrunous kommentoi yhteiskuntaa kansanrunoperinteen aineksien avulla (Väitös FM Lena Gottelier, 31.1.2020, kotimainen kirjallisuus)

Suomenkielisen runouden pitkään jatkunutta modernistista perintöä vasten ja vastaan on 1990-luvun puolivälistä alkaen tapahtunut suuri muutos, joka on synnyttänyt uudenlaista, monimuotoista runoutta. Yhtenä osana tätä muutosta ovat teokset, jotka tietoisesti ja näkyvästi ottavat ilmaisuunsa mukaan perinneaineksia kansanrunoista ja tekevät intertekstuaalisia, toisinaan ironisia kytköksiä niihin.

Puiden merkitys ihmisten elämässä kiinnostaa tutkijoita – osallistu tutkimukseen vastaamalla kyselyyn

09.12.2019

Puihin liittyvät mielikuvat ja merkitykset ovat tutkimuskohteena monitieteisessä hankkeessa, joka selvittää suomalaista puusuhdetta. Tutkimukseen etsitään kokemuksia henkilökohtaisesti tärkeistä puuyksilöistä. Suomalaisten puusuhteita kartoitetaan myös kaunokirjallisuuden avulla. Yksi tutkimuksen kohdekaupungeista on Turku, ja kaupunkilaisilta toivotaankin nyt vastauksia verkkokyselyyn.

Toisten elämät – seminaari elämäkerran kirjoittamisesta 19.10.2019

23.08.2019

Kiehtovatko sinua todelliset elämäntarinat? Oletko haaveillut elämäkerran kirjoittamisesta, tai työstätkö jo sellaista? Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaine ja kannatusyhdistys ry. järjestävät kirjoittajille seminaarin, jonka aikana elämäkertakirjallisuuden kotimaiset huiput avaavat työtä menestysteostensa taustalla. Seminaaripäivä on suunnattu kaikille, jotka haluavat kirjoittaa elämäkerran toisesta ihmisestä.