Asiasana: Kotimainen kirjallisuus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Alfred Kordelinin säätiöltä rahoitusta kotimaisen kirjallisuuden atlakselle

25.03.2022

Alfred Kordelinin säätiö on myöntänyt rahoituksen Turun yliopistoon dosentti Asko Nivalan johtamalle, humanistista ja tekoälytutkimusta yhdistävälle Suomalaisen kirjallisuuden atlas 1870–1940 -hankkeelle. Hankkeessa kootaan kirjallisuuden kartasto suomalaisen kirjallisuuden klassikoissa esiintyvistä paikannimistä. Tutkimustulokset hyödyttävät tutkimusyhteisön lisäksi myös suurta yleisöä.

Nykykirjallisuuden kuvailema ihminen on eläin ja kone (Väitös: FM Elli Lehikoinen, 11.12.2020, kotimainen kirjallisuus)

Ihmisen lisääntyminen on kirjallisuuden kestoaiheita. Turun yliopistossa väittelevä filosofian maisteri Elli Lehikoinen tarkasteli väitöstutkimuksessaan tapoja, joilla tällä vuosituhannella julkaistu suomalainen kirjallisuus on osallistunut lisääntymiskeskusteluun. Tutkimus osoitti, että lisääntymisaiheinen kirjallisuus laajentaa perinteistä käsitystä ihmisyydestä ja ihmisen lajista.

Nykyrunous kommentoi yhteiskuntaa kansanrunoperinteen aineksien avulla (Väitös FM Lena Gottelier, 31.1.2020, kotimainen kirjallisuus)

Suomenkielisen runouden pitkään jatkunutta modernistista perintöä vasten ja vastaan on 1990-luvun puolivälistä alkaen tapahtunut suuri muutos, joka on synnyttänyt uudenlaista, monimuotoista runoutta. Yhtenä osana tätä muutosta ovat teokset, jotka tietoisesti ja näkyvästi ottavat ilmaisuunsa mukaan perinneaineksia kansanrunoista ja tekevät intertekstuaalisia, toisinaan ironisia kytköksiä niihin.