Turun yliopisto jatkaa Turun normaalikoulun siirtämiseen liittyvää selvitystyötä

17.05.2024

Turun yliopiston hallitus päätti kokouksessaan 17.5.2024, että Turun normaalikoulun toimintojen siirtämiseen liittyvää selvitystyötä jatketaan. Hallitus päättää asiasta kesäkuussa. 

Turun yliopistossa on selvitetty kevään aikana mahdollisuutta siirtää Turun normaalikoulu Varissuolta kampukselle Educariumiin. Kahden työryhmän tekemä selvitystyö on osa yliopiston hallituksen käynnistämän tilaohjelman toteuttamista. 

Vararehtori Piia Björnin johtama työryhmä on tarkastellut kahta vaihtoehtoa: Turun normaalikoulun siirtymistä kokonaisuudessaan Educariumiin sekä vain lukiotoiminnan siirtymistä. Tarkastelun perusteella vain koko koulun siirtyminen toisi tila- ja kustannussäästöjä. Alustavien arvioiden mukaan Turun normaalikoulun siirtyessä kokonaisuudessaan Educariumiin olisi mahdollista saavuttaa 12 680 m2:n tilasäästöt ja 2,1–2,4 miljoonan euron vuotuiset vuokrakustannussäästöt. 

Turun yliopiston hallitus päätti kokouksessaan 17.5., että selvitystyötä täydennetään alakampuksella sijaitsevien tiedekuntien johtokunnilta pyydettävillä lausunnoilla. Lausunnot pyydetään myös ylioppilaskunnalta ja Turun kaupungilta. Hallituksen on tarkoitus päättää Normaalikoulun siirtymiseen liittyvän hankesuunnittelun käynnistämisestä 10.6. kokouksessaan.

Vararehtori Björnin mukaan selvitystyön pääpaino on ollut tilasäästöjen etsimisessä, mutta samalla on tunnistettu mahdollisuus suunnitella uutta tulevaisuuden koulun ja opettajakoulutuksen mallia. 

– Koulun siirtyminen kampukselle mahdollistaisi normaalikoulun ja kasvatustieteiden tiedekunnan laitosten koulutus- ja tutkimusyhteistyön tiivistämisen sekä aineopetukseen käytettävien erityistilojen yhteiskäytön, Björn sanoo. 

Turun normaalikoulu on Turun yliopiston harjoittelukoulu. Koulussa suorittavat opetusharjoitteluaan sekä luokan- että aineenopettajaharjoittelijat osana opettajan pedagogisia opintojaan. Sekä Turun normaalikoulu että Educarium ovat Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n omistuksessa ja Turun yliopisto on niissä vuokralaisena.

Yliopiston talouden tasapainottamisohjelmaan kuuluvan tilaohjelman tavoitteena on muun muassa yliopiston käytössä olevien kokonaisneliöiden vähentäminen, vuokrakustannusten hillitseminen ja tilakustannusten pienentäminen. 
 

Luotu 17.05.2024 | Muokattu 17.05.2024