Fonet-kieliklubi yhdistää fonetiikkaa ja tanssiteatteria

14.05.2024

Toukokuussa järjestettävä Fonet-kieliklubi on Turun yliopiston fonetiikan Namibia-tutkimushankkeen ja Tanssiteatteri ERIn yhteisproduktio, joka on osa Koneen säätiön rahoittamaa hanketta.

Fonet-kieliklubi tutkii miten äänteet, tavut ja sanat saavat liikkeellisen muodon kehossamme.

Kieliklubissa kuullaan kertomuksia maailman vanhimpiin kieliin kuuluvista khoisankielistä ja nähdään klikkikielenäkin tunnetun puheen rytmiin luotuja
tansseja.

Turun yliopiston professori Maija Peltolan värikkäiden esitelmien ja ERIn tanssien lomittuessa yleisökin saa kokeilla klikkiäänteiden muodostamista.

Miten yliopiston ja tanssitetterin yhteisproduktio sai alkunsa? 

– Tanssiteatteri ERIn esityksiä nähtyäni sain idean ottaa yhteyden koreografi Eeva Soiniin ja ehdottaa, että yhdistäisimme ns. khoisankielet tanssiin. Puhehan on liikettä ja kieli kulttuurisidonnaista. Se, mikä meille on kummallista ja eksoottista, on toisessa kulttuurissa tavallista. Namibia-hankkeemme tavoitteena on lisätä kielten moninaisuuden arvostusta ja kielitietoisuutta, professori Maija Peltola kertoo.

Koreografit Eeva Soini ja Lassi Sairela ovat luoneet hankkeen haastatteluissa kerättyjen nauhoitteiden äänimaailmojen ympärille tansseja. 

– Poikkitaiteellistieteellisen esityksen tekeminen on ollut todella antoisaa ja mielenkiintoista. Nauhoitteiden äänimaailmojen rytmit ovat inspiroineet luomaan
tansseja, jotka sekä näkyvät että kuuluvat, toteavat Eeva Soini ja Lassi Sairela.

 

Fonet-kieliklubi järjestetään seuraavasti:

  • torstaina 16.5. klo 19:00
  • lauantaina 18.5. klo 14:00
  • keskiviikkona 22.5. klo 19:00
  • keskiviikkona 29.5. klo 19:00

Liput 10 €, opiskelijat voimassa olevalla kortilla 0 € Tanssiteatteri ERIstä tai Lippupisteestä.

 

Fonet Tanssiteatteri ERIn sivuilla

Luotu 14.05.2024 | Muokattu 15.05.2024