Asiasana: data-analytiikka

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

TurkuNLP ja Silo AI kehittävät uutta kielimalliperhettä pohjoismaisille kielille

12.04.2024

Turun yliopiston TurkuNLP-tutkimusryhmä ja Euroopan suurin yksityinen tekoälylaboratorio Silo AI ovat julkaisseet yhdessä kehittämänsä uuden kielimalliperheen, Vikingin, ensimmäiset varhaiset versiot. Viking on jatkoa yhteistyössä aikaisemmin valmistuneelle, suomen kieltä painottavalle kielimalli Porolle. Viking-perheen mallit pystyvät käsittelemään pohjoismaisia kieliä, englantia ja suurinta osaa ohjelmointikielistä.

Euroopan avoin kielimalli Poro: eurooppalaisen tekoälyn ja kielten monimuotoisuuden virstanpylväs

21.02.2024

Turun yliopiston TurkuNLP-tutkimusryhmä on saavuttanut merkittävän virstanpylvään, kun Poro-kielimallin koulutus on saatu onnistuneesti päätökseen yhdessä Euroopan suurimman yksityisen tekoälylaboratorion Silo AI:n kanssa. TurkuNLP kehittää suuria avoimia kielimalleja eurooppalaisille kielille osana Euroopan unionin rahoittamaa High Performance Language Technologies (HPLT) -projektia. Poro-mallin julkaisu on ratkaiseva askel pyrkimyksille vahvistaa Euroopan digitaalista suvereniteettia ja demokratisoida suurten kielimallien (LLM) saatavuus kaikilla eurooppalaisilla kielillä.

Synteettinen terveysdata palvelee lääketieteellistä tutkimusyhteistyötä ja uusien terveysteknologioiden kehittämistä

22.11.2023

Turun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet tekoälyyn pohjautuvia menetelmiä tuottaa synteettistä terveysdataa. Synteettinen terveysdata jäljittelee todellista dataa niin että sitä voidaan hyödyntää lääketieteellisessä tutkimusyhteistyössä sekä diagnostiikan menetelmien ja erilaisten terveysalan sovellusten kehitystyössä tietosuojaa kunnioittaen.

Kohtaamiset muovaavat meitä

27.10.2023

Suomen alueella asuneet ihmiset eivät ole koskaan olleet yhtenäinen joukko samankaltaisia yksilöitä. Niin kulttuurimme, kielemme kuin perimämmekin on taustaltaan monimuotoista ja jatkuvassa muutoksen tilassa. Ihmiset, ideat, tavat ja sairaudet ovat aina liikkuneet alueelta toiselle ja jättäneet jälkensä väestöön. Suurprojektissa tutkijat selvittävät, kuinka nämä jäljet meissä näkyvät.

Turun yliopisto tuo lavaohjelmaa kirjamessuille

22.09.2023

Turun yliopiston tutkijat ovat jälleen mukana 29.9.–1.10.2023 järjestettävien Turun Kirjamessujen lavaohjelmassa. Yliopiston messuohjelmassa käsitellään uushenkisyyttä ja rituaaleja, vähemmistöjä suomalaisessa sarjakuvassa sekä kielen oppimista tanssin keinoin.

Turun yliopisto ja SiloGen kehittävät yhteistyössä maailman suurinta avointa kielimallia

28.08.2023

Turun yliopisto ja Euroopan suurimpiin tekoäly-yhtiöihin lukeutuvan Silo AI:n tytäryhtiö SiloGen käynnistävät laajan yhteistyöprojektin, jonka tavoitteena on kehittää joukko avoimia ja luotettavia kielimalleja, mukaan lukien maailman suurin avoin kielimalli. Hankkeen tavoitteena on myös vahvistaa Euroopan digitaalista itsenäisyyttä sekä varmistaa tasavertainen mahdollisuus käyttää suuria kielimalleja.