KEMUT –hankkeessa tutkitaan yksityisten terveysmarkkinoiden muutosta

02.02.2022

CCR:ssä käynnistyy uusi Kelan rahoittama tutkimushanke, ”Kilpailuedun muodostuminen terveyspalvelualan kilpailuympäristössä” (KEMUT), joka toteutetaan yhteistyössä taloustieteen laitoksen sekä Kelan tutkimusyksikön kanssa.

Yksityinen terveyspalveluala on ollut viime vuosina muutosten myllerryksessä. Erityisesti koronapandemia on aiheuttanut suuria muutoksia väestön terveyspalvelutarpeisiin ja kontaktien välttäminen on lykännyt terveyspalvelujen kysyntää. Tämä on ajanut yritykset tarjoamaan uusia palveluja ja vauhdittanut teknologioiden hyödyntämistä etälääkäripalvelujen tarjoamiseksi.

Diagrami:1Toimialan kahden suurimman yrityksen etävastaanottojen määrä yli kaksinkertaistui vuoden 2020 loppuun mennessä pandemiaa edeltäneistä luvuista

Kuva 1 Toimialan kahden suurimman yrityksen etävastaanottojen määrä yli kaksinkertaistui vuoden 2020 loppuun mennessä pandemiaa edeltäneistä luvuista (Kuva 1, Jormanainen 2020) ja muutoksen uskotaan jäävän ainakin osittain pysyväksi.  

Samalla yksityinen kulutus terveyteen on kasvanut ja väestön kasvu ja yksityisten vakuutusten tasainen yleistyminen tukevat alan kasvua tulevaisuudessakin. Esimerkiksi Uudellamaalla yksityisen toiminnan osuus perusterveydenhuollon tasoisesta avohoidosta oli vuonna 2016 jo 62 prosenttia alojen tuotoksella mitattuna (Lith 2018). Vaikka yksityisen terveyspalvelumarkkinan rooli osana terveyspalvelujärjestelmää on merkittävä, siihen kohdistunut tutkimus on jäänyt marginaaliseksi julkisen järjestelmän tutkimukseen nähden.

Nyt käynnistyvän tutkimuksen tavoitteena on tuottaa ajantasaista tietoa yksityisen terveyspalvelualan kilpailuympäristöstä toimialan haastatteluja sekä rekisterejä hyödyntäen. Monimenetelmällisessä tutkimuksessa selvitetään pidemmän aikavälin muutosten lisäksi erityisesti koronapandemian kilpailullisia vaikutuksia ja pyritään ennakoimaan tulevaa etenkin sote-uudistuksen vaikutusten osalta. Tutkimusta hyödynnetään Kelan sairaanhoitovakuutuksen kehittämisessä ja perustettavien hyvinvointialueiden organisoinnissa, erityisesti hankintoihin liittyvien toimintojen ja ohjausmekanismien suunnittelussa.

Lähteet:


Hankkeesta saa lisätietoja vastuulliselta tutkijalta, CCR:n tutkimuspäällikkö Riina Hiltuselta tai terveystaloustieteen professori Mika Kortelaiselta.

Luotu 02.02.2022 | Muokattu 02.02.2022