Kirjallisuudentutkimuksen kattava uusi perusteos johdattaa lukijan alan lukuisiin suuntauksiin – julkaisutilaisuus perjantaina 28.2.
Uutuusteos "Lähestymistapoja kirjallisuuteen" tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän kirjallisuudentutkimuksen menetelmien kirjoon. Sekä sisällöltään että kirjoittajakunnaltaan laaja teos esittelee monipuolisen valikoiman työkaluja, joilla kirjallisuutta voi lähestyä tutkimuksen näkökulmista.

Mitä kirjallisuus on? Onko se aina tekijänsä tuote, vai seisovatko tekstit omillaan? Rakentuuko teos vasta luettaessa tai ilmentääkö kirjallisuus ympäröivää maailmaa?
Lähestymistapoja kirjallisuuteen (SKS) on Turun yliopiston kirjallisuusaineiden tutkijoiden toimittama uutuusteos. Sen julkaisutilaisuutta vietetään Arcanumilla perjantaina 28.2. kello 14-15.
Teos tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän kirjallisuudentutkimuksen menetelmien kirjoon. Se sopii kirjallisuusaineiden yliopisto-opintoihin ja syventäväksi lukemistoksi lukiolaisille ja muille kirjallisuudentutkimuksesta kiinnostuneille.
Teoksen ovat toimittaneet professori Hanna Meretoja, yliopistonlehtori, dosentti Aino Mäkikalli, yliopistonlehtori Anna Helle, yliopistonlehtori, dosentti Kaisa Ilmonen ja professori Markku Lehtimäki.
Julkaisu esittelee lähes 40 kirjallisuudentutkimuksen suuntausta, jotka on jaettu kirjailija-, teksti-, lukija- ja maailmalähtöisiin suuntauksiin. Teoksen kirjoittajat ovat eri lähestymistapojen asiantuntijoita ja edustavat laajasti Suomen eri yliopistoissa tehtävää kirjallisuudentutkimusta ja sen lähialoja.
Teos kertoo, miten eri aikoina syntyneet tutkimussuuntaukset ovat läsnä nykypäivän kirjallisuudentutkimuksessa, ja havainnollistaa niiden käyttöä kirjallisuusanalyysin välineinä.
Lähestymistapojen taustalla on erilaisia oletuksia siitä, mitä kirjallisuus ylipäätään on. Kirjailijalähtöisissä suuntauksissa lähdetään siitä, että kirjallisuus on kirjailijan toimintaan palautuvaa. Tekstilähtöisissä suuntauksissa ajatellaan, että kirjallisuudessa on kyse ennen kaikkea kaunokirjallisista teksteistä. Lukijalähtöisissä suuntauksissa taas pohditaan kysymyksiä teosten vastaanotosta ja lukijan roolista. Lisäksi kirjassa esitellään laaja kirjo erilaisia maailmalähtöisiä suuntauksia, joissa painottuvat historia, yhteiskunta tai kulttuurisen todellisuuden eri puolet.
Lämpimästi tervetuloa julkaisutilaisuuteen perjantaina 28.2. klo 14-15 Arcanumin kolmannen kerroksen kahvihuoneessa (A347). Tilaisuudessa teoksesta esittävät puheenvuorot kotimaisen kirjallisuuden opiskelija Matilda Kirvelä, yleisen kirjallisuustieteen väitöskirjatutkija Oiva Ristimäki sekä teoksen toimittajat ja kirjoittajat. Tilaisuuden järjestävät kirjallisuusoppiaineet ja Selma-tutkimuskeskus, ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.