Kirjaston solmimat sopimukset edistävät Turun yliopiston tutkimuksen näkyvyyttä - esimerkkinä Taylor & Francis

27.06.2022

Turun yliopisto on vuodesta 2020 osallistunut kansallisen kirjastokonsortio FinELibin neuvottelemaan sopimukseen Taylor & Francis -kustantajan kanssa. Kolmivuotinen sopimus mahdollistaa lisämaksuttoman avoimen julkaisemisen suurimmassa osassa kustantajan lehdistä.

Sopimuksen ansiosta on tähän asti julkaistu avoimena jo lähes 150 Turun yliopiston tutkijoiden kirjoittamaa artikkelia. Artikkeleiden julkaiseminen avoimena ilman sopimusta olisi kirjoittajamaksujen listahinnoilla maksanut jopa n. 400 000 euroa.  

Sopimuksen puitteissa artikkeleita on julkaistu laaja-alaisesti eri tieteenaloilta. Julkaisuja on avattu erityisen paljon kasvatustieteen ja lääketieteen alalta, mutta tämän lisäksi on julkaistu monia artikkeleita esimerkiksi mediatutkimuksen, politiikan, historian ja sosiologian aloilta.   

Avoin julkaiseminen lisää artikkeleiden käyttöä  

Turun yliopiston tutkijoiden avoimia artikkeleita on ladattu huimat lähes 250 000 kertaa! Useimmin, n. 16 000 kertaa, ladattu artikkeli on “Heidegger’s critique of the technology and the educational ecological imperative”, joka julkaistiin Educational Philosophy and Theory -lehdessä 5.4.2021. Artikkeleita on ladattu eniten Yhdysvalloissa (vihreät alueet kuvassa). Tämän lisäksi latauksia on runsaasti Suomen lisäksi mm. Iso-Britanniassa, Filippiineillä, Kiinassa, Kanadassa ja Australiassa (keltaiset ja oranssit alueet) sekä pienempiä määriä useissa muissa maissa (punaiset alueet). 98 artikkelia on saanut yhteensä 844 mainintaa sosiaalisessa mediassa, suurimmaksi osaksi Twitterissä, jonka lisäksi mainintoja on tullut uutisissa, blogeissa ja Wikipediassa. 40 % artikkeleista on viitattu vähintään kerran. Viitatuin artikkeli on 4.3.2021 Annals of Medicine –lehdessä julkaistu  “IL-6 and other biomarkers as predictors of severity in COVID-19”, johon on toistaiseksi viitattu 20 kertaa. 

maailmankartta

Lisämaksuttomia avoimia artikkeleita on sopimuskaudella 2020-22 käytössä rajallinen määrä ja valitettavasti ne tulevat näillä näkymin loppumaan alkusyksystä. FinELibin ja kustantajan väliset neuvottelut uudesta sopimuksesta käynnistyvät loppuvuodesta.  

 

Luotu 27.06.2022 | Muokattu 27.06.2022