Lastentautien tutkimussäätiö palkitsi korvatulehduksia tutkivan lastenlääkäri Paula Tähtisen

04.11.2022

Tyksin lastenlääkäri, Turun yliopiston tutkija, dosentti Paula Tähtinen on palkittu Helena ja Niilo Hallman -palkinnolla. Palkinnon myöntää Lastentautien tutkimussäätiö, ja se jaetaan joka toinen vuosi Suomen parhaalle, kansainvälistä tunnustusta saaneelle, nuorelle lastentautialan tutkijalle. Palkinnon suuruus on 15 000 euroa. 

Paula Tähtinen tutkii lasten infektiotauteja, erityisesti korvatulehduksia. Hän osoitti jo väitöskirjatutkimuksessaan vuonna 2012, että kun lapsen välikorvantulehduksen diagnoosi on varma, antibiootti tehoaa sen hoitamiseen paremmin kuin siihen asti oli uskottu.  

Tähtisen myöhemmät tutkimukset ovat auttaneet tunnistamaan lapsia, jotka eivät tarvitse välikorvatulehduksen hoitoon antibioottia. Hänen tutkimuslöydöksiään on käytetty monessa maassa äkillisen välikorvatulehduksen hoitosuosituksia laadittaessa.

– Tutkimustyöni päätavoite on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan vähentää antibioottien käyttöä ja tämän myötä antibioottiresistenssiä. Tulevaisuudessa tavoitteeni on etsiä keinoja, joilla voidaan estää äkillisen välikorvatulehduksen kehittyminen, Paula Tähtinen kertoo. 

Tällä hetkellä Tähtinen selvittää yhdessä tutkijakollegoidensa kanssa, voisiko lapsen ylähengitystieinfektioita vähentää antamalla äidille raskausaikana ravintolisää, joka vaikuttaa lapsen suoliston ja nenänielun mikrobistoon. Ylähengitystieinfektiot johtavat lapsilla usein korvatulehduksiin. 

Koronaviruspandemian myötä Tähtinen on osallistunut myös tutkimukseen, jossa selvitetään miten koronarokotukset ja sairastettu tauti vaikuttavat koronaviruksen vasta-aineiden sekä soluvälitteisen immuunipuolustuksen kehittymiseen. Tutkimusta tehdään Turun yliopistollisen keskussairaalan henkilöstön keskuudessa. Myös tämän tutkimuksen tulokset ovat osoittaneet, että rokotusten aikaan saamat vasta-ainetasot suojaavat vaikeilta korona-infektioilta. 

– Helena ja Niilo Hallman -palkinnon saaminen oli iloinen yllätys. Mutta tutkimustyö ei tietenkään koskaan ole yksittäisen ihmisen ansiota, vaan monen ihmisen aikaansaannosta.  Minullakin on ympärilläni mahtava tutkimusryhmä, ja tämä on meidän yhteinen palkintomme. Se osoittaa, että olemme menossa oikeaan suuntaan, ja antaa intoa jatkaa tutkimusta, Tähtinen kiittelee. 

Luotu 04.11.2022 | Muokattu 04.11.2022