Lauri Nummenmaan uutuuskirja kertoo ihmismielen pimeästä puolesta - katso video

12.10.2022

Uutuusteos kertoo, miksi osa meistä luisuu arkipäiväisestä pahanteosta rikollisuuden ja väkivallan poluille. Teoksen kirjoittanut Lauri Nummenmaa on tutkimusryhmineen tarkastellut pahuutta muun muassa aivotutkimuksen keinoin.

Pahuus aiheuttaa valtavia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten rasismia, parisuhdeväkivaltaa ja sotia. Pahuus – ihmisluonnon pimeä puoli -teos avaa pahuuden biologista, psykologista ja moraalista luonnetta.

– Kirjassa tarkastelen ihmismielen toimintaa pahuuden näkökulmasta: kuinka ihmisen mieli on evoluution saatossa muodostunut tietynlaiseksi. Käyn läpi myös sitä, mitkä tekijät edesauttavat väkivaltaista käytöstä ja mitkä toisaalta suitsivat sitä, kertoo PET-keskuksen professori Lauri Nummenmaa.

Teoksen taustalla on kysymys siitä, miksi ihmiset sortuvat pahuuteen ja väkivaltaan, vaikka useimmiten pystymme tulemaan toimeen toistemme kanssa. Toisaalta sekin olisi mahdollista, että väkivaltainen käytös olisi yleisempää.

– Se ihmisjoukko, joka saa väkivallasta nautintoa, on hyvin pieni. Yleensä taustalla on joku muu syy. Usein ihminen yrittää saavuttaa jotain käyttäytymällä väkivaltaisesti, Nummenmaa sanoo.

Nummenmaan tutkimusryhmä on tutkinut patologisen väkivaltaisten ihmisten, kuten murhasta tuomittujen vankien, aivoja ja käyttänyt verrokkiryhmänä terveitä ihmisiä. He ovat tarkastelleet esimerkiksi väkivallan näkemisen vaikutusta eri ihmisryhmien aivoihin.

– Näyttäisi siltä, että samat aivoalueet aktivoituvat molemmilla ryhmillä, mutta eri vahvuuksilla, Nummenmaa kertoo.

Katso video, jolla Nummenmaa kertoo, mistä pahuus kumpuaa ja voiko pahuudesta parantua:

Luotu 12.10.2022 | Muokattu 12.10.2022