Asiasana: PET-keskus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Päivittäinen seisominen, ravintokuitujen sekä tyydyttymättömien rasvahappojen saanti on suotuisasti yhteydessä maksan insuliiniherkkyyteen

02.07.2024

Turun yliopiston Valtakunnallisen PET-keskuksen ja UKK-instituutin yhteistutkimuksessa selvitettiin liikkumisen, paikallaanolon ja ravinnonsaannin yhteyksiä maksan sokeriaineenvaihduntaan henkilöillä, joilla on metabolinen oireyhtymä. Tutkimuksessa havaittiin, että päivittäinen seisomisaika ja ravintokuitujen sekä tyydyttymättömin rasvahappojen saanti olivat positiivisesti yhteydessä maksan insuliiniherkkyyteen. 

Johanna Ivaskalle ja Lauri Nummenmaalle 2,5 miljoonan euron EU-rahoitukset syöpätutkimukseen ja kielteisten tunteiden tutkimiseen

11.04.2024

Turun yliopiston professorit Johanna Ivaska ja Lauri Nummenmaa ovat saaneet merkittävät tutkimusrahoitukset Euroopan tutkimusneuvosto ERC:ltä. Ivaska sai rahoituksen hankkeelle, jossa selvitetään, miten terveen elimistön biologiset rajat vaikuttavat syövän etenemiseen. Nummenmaan hankkeessa tarkastellaan kielteisten tunteiden yhteyttä ihmisen fyysiseen hyvinvointiin.

Jo kevyt liikkuminen on yhteydessä parempaan energia-aineenvaihdunnan joustavuuteen

09.04.2024

Liikkuminen on yhteydessä parempaan kykyyn käyttää rasvoja ja hiilihydraatteja energiantuottoon vähän liikkuvilla, ylipainoisilla aikuisilla, joilla on kohonnut diabetesriski, selviää Valtakunnallisen PET-keskuksen ja UKK-instituutin tutkimuksessa. Runsas istuminen puolestaan saattaa heikentää ravintoaineiden tehokasta hyödyntämistä.

PET-toimintaa Turussa 50 vuotta ja valtakunnallisen PET-keskuksen päärakennuskin jo 25 vuotta

22.03.2024

PET-kuvantamistoimintaa on ollut Turussa jo 50 vuotta. Valtakunnallisen PET-keskuksen rakennus Turussa valmistui 25 vuotta sitten, maaliskuussa 1999. Rakennus edusti aikansa moderneja arkkitehtuurisia ja rakennusteknisiä ratkaisuja, ja se palvelee edelleen tärkeänä keskuksena PET-kuvantamiselle ja esimerkiksi syövän, sydän- ja aivosairauksien ja tulehdustautien tutkimukselle.