Asiasana: väkivalta

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Kiusaaminen on yhteydessä nuorten mielenterveysoireisiin ja myöhempään väkivaltarikollisuuteen (Väitös: LL Elina Tiiri, 2.12.2022, lastenpsykiatria)

Kiusaaminen on yleinen ilmiö, johon osallistuu kiusaajina, kiusattuina tai molempina arvioiden mukaan jopa neljäsosa nuorista. Kiusatuksi joutuminen niin kasvokkain kuin netissä on yhteydessä koettuihin mielenterveysoireisiin. LL Elina Tiiri tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan kiusatuksi joutumisen yleisyyttä ja sen yhteyttä mielenterveysoireisiin. Lisäksi hän tutki kiusaamisen ja kiusatuksi tulemisen yhteyttä suhteelliseen ikään ja aikuisiän väkivaltarikollisuuteen.

Lasten ja nuorten hyvinvointihankkeet etsivät tietä ulos yksinäisyydestä ja epätoivosta

13.09.2022

Miten lasten ja nuorten yksinäisyyttä, ulossulkemista yhteisöistään ja epätoivoa voitaisiin vähentää? Näitä kysymyksiä pohditaan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamissa tutkimushankkeissa. Turun yliopiston kasvatuspsykologian professori Niina Junttilan johtaman R-to-B-tutkimuksen tavoitteena on vähentää lapsuudessa ja nuoruudessa koettua yksinäisyyttä ja ostrakismia eli poissulkemista.

Tutkimus selvittää Apotin hyödyntämistä hoitajien kohtaaman väkivallan riskinhallintaan

26.10.2021

Turun yliopiston hoitotieteen laitos koordinoi tutkimushanketta, jossa Australiassa kehitetty väkivallan riskinhallinnan malli viedään osaksi Apotti-potilastietojärjestelmää. Hankkeessa myös lisätään psykiatrisella osastolla olevien potilaiden osallisuutta sekä hoidossa että hoidon dokumentoinnissa. Lisäksi hankkeessa etsitään ratkaisuja Apotti-järjestelmän ajankohtaisiin haasteisiin.

Sote- alan työväkivaltaa on mahdollista hallita nykyistä paremmin (TtM Johanna Pulkkinen, 21.5.2021, työterveyshuolto)

Suuri osa työpaikalla sattuneista väkivalta- ja uhkatilanteista ei johda konkreettisiin turvallisuutta parantaviin toimenpiteisiin. Useita käytännön toimia olisi kuitenkin tehtävissä väkivallan uhan hallinnan parantamiseksi, toteaa TtM Johanna Pulkkinen, joka tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan väkivallan uhan hallintaa sote-alan työssä Suomessa.