Asiasana: koulukiusaaminen

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Kiusaamiseen puuttuminen epäonnistuu joka neljännessä tapauksessa (Väitös: PsM Eerika Johander, 2.2.2024, psykologia)

Väitöskirjatutkija Eerika Johander tutki psykologian väitöskirjassaan kiusaamiseen puuttumisen tehokkuutta. Kiusaamiseen puuttumisella tarkoitetaan sitä, miten opettajat toimivat, kun kiusaamistapaus tulee koulussa ilmi ja miten he keskustelevat kiusaamiseen osallistuneen oppilaan kanssa tilanteen ratkaisemiseksi.

INVEST Psykologia ja KiVa Koulu järjestävät webinaarisarjan koulu- ja nettikiusaamisesta

29.01.2024

INVEST Psykologia ja KiVa Koulu avaavat kaikille mahdollisuuden kuulla tuoreinta tietoa sekä koulussa että netissä tapahtuvasta kiusaamisesta ja kiusaamisen vastaisesta työstä. Aiemmin kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja puuttumiseen liittyvää koulutusta on ollut tarjolla vain lisenssikumppaneille, nyt ensimmäistä kertaa järjestettäviin webinaareihin voivat ilmoittautua kaikki halukkaat.

Kiusaaminen on yhteydessä nuorten mielenterveysoireisiin ja myöhempään väkivaltarikollisuuteen (Väitös: LL Elina Tiiri, 2.12.2022, lastenpsykiatria)

Kiusaaminen on yleinen ilmiö, johon osallistuu kiusaajina, kiusattuina tai molempina arvioiden mukaan jopa neljäsosa nuorista. Kiusatuksi joutuminen niin kasvokkain kuin netissä on yhteydessä koettuihin mielenterveysoireisiin. LL Elina Tiiri tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan kiusatuksi joutumisen yleisyyttä ja sen yhteyttä mielenterveysoireisiin. Lisäksi hän tutki kiusaamisen ja kiusatuksi tulemisen yhteyttä suhteelliseen ikään ja aikuisiän väkivaltarikollisuuteen.

Karvin arviointi nostaa esille KiVa Koulun vahvuudet kiusaamisen vastaisena ohjelmana

24.08.2022

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on arvioinut ensimmäistä kertaa perusopetuksessa käytettyjä kiusaamisen vastaisia menetelmiä. Yksi arvioitavista menetelmistä oli Turun yliopiston psykologian oppiaineessa kehitetty KiVa Koulu. Ohjelman vahvuuksiksi nähtiin muun muassa sen tarjoamien materiaalien monipuolisuus ja laajuus sekä ohjelman selkeys ja johdonmukaisuus. Kiitosta sai myös menetelmän toimivuuteen liittyvä tutkimus, joka on tuottanut näyttöä ohjelman tehosta.