Mikä ruokaöljy sopii paistamiseen, mikä kastikkeisiin?

19.04.2013

Funktionaalisten elintarvikkeiden tutkimuskeskuksen tutkija Anu Hopia vieraili YLEn Kuningaskuluttaja-ohjelmassa kertomassa ruokaöljyistä.

 

​Hopian mukaan rypsiöljyssä on poikkeuksellisen paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat sydänterveydelle edullisia rasvahappoja.

Rypsiöljyjä löytyy myös kylmäpuristettuna. Kylmäpuristaminen tarkoittaa öljyn eristämistä siemenistä mekaanisesti puristamalla niin, että lämpötila pysyy alle 40 asteessa. Kylmäpuristettu öljy ei ole terveydelle edullisempaa, mutta sen väri ja maku on voimakkaampi.

Neitsytoliiviöljy salaattiin, tavallinen paistamiseen

Neitsytoliiviöljy ja extra virgin -öljy on saatu puristamalla oliiveja matalassa lämpötilassa. Öljyssä on mukana oliivihedelmän makuaineet. Tavallinen oliiviöljy saadaan puolestaan puristuksen jälkeen oliiveihin jäävästä öljystä. Tavallinen öljy on neitsytöljyä miedomman makuinen.

Kylmäpuristettujen oliiviöljyjen maku- ja aromiaineet tuhoutuvat helposti kuumennettaessa. Niitä ei kannata käyttää kuumennuksessa lainkaan. Niitä käytetään esimerkiksi salaatinkastikkeissa, joihin halutaan öljyn maku mukaan. Tavalliset oliiviöljyt sopivat paistamiseen.

 

Hannu Aaltonen

Luotu 19.04.2013 | Muokattu 12.11.2020