Millaista oli kaupunkiviljely sota-ajan Turussa? Kupittaan siirtolapuutarhan pula-ajan päivässä on pääosassa peruna

07.05.2024

Toista kertaa järjestettävä pula-ajan päivä on osa Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan museologian oppiaineen vetämää Kupittaa 1944 -hanketta.

Vierailijoita Kupittaan siirtolapuutarhan yhteisviljelyalueella. Kupittaan siirtolapuutarhalla vietetään pula-ajan päivää helatorstaina 9. toukokuuta. Koko perheen tapahtumassa on ohjelmassa muun muassa peruna- ja viljelytietoutta, askartelua ja kahvio. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Toista kertaa järjestettävä pula-ajan päivä on osa Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan museologian oppiaineen vetämää Kupittaa 1944 -hanketta. Siinä selvitetään kaupunkiviljelyn merkitystä sota-ajan Turussa 1940-luvulla.

Tapahtuman järjestää Turun yliopiston museologian oppiaine yhteistyössä Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry:n, 4H:n, Turun museokeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Pula-ajan päivän erikoisteemana tänä vuonna on moneen taipuva peruna. Tuo suomalaiseenkin ruokapöytään ja monien kotikasvimaahan edelleenkin oleellisesti kuuluva mukula ei ole vain jauhoinen Van Gogh, vaan ilmenee mitä moninaisimpina lajikkeina, joilla on rikas historia.

Tapahtumassa vanhoja perunalajikkeita ja perunan käyttöominaisuuksia esittelevät tutkija Maarit Heinonen (Luke) ja museologian puutarhakurssin opiskelijat.

Pula-ajan palstalla viljellään perinteisiä musta peruna ja ruusunperunakantoja.

– Tänä kesänä viljelemme palstalla opiskelijoiden kanssa perunaa, ryvässipulia, hernettä, naurista, porkkanaa, kaalia, tomaattia, sikuria, meiramia ja kessua. Kaikki lajikkeet ovat vanhoja, osa siirtolapuutarhan omia kantoja, kertovat kurssia vetävät Turun yliopiston tutkija Sirkku Pihlman sekä museopuutarhuri Aaja Peura.

Opiskelijat esittelevät palstan nro 4 pula-ajan kasvimaata, vaikka itse kasvit pysyvät myöhäisenä keväänä vielä piilossa. Palstalla viljellään vuoden 1944 kasveja nyt toista kesää Turun yliopiston museologian puutarhakurssilla. 

Tänä vuonna on yhteistyökumppanina Virossa, Latviassa ja Suomessa toteutettava paikallisperunahanke MainPotRe. Palstan vieressä on yleisölle avoinna myös alkuperäinen 1940-luvun siirtolapuutarhamökki.

– Olemme myös aloittaneet palstan vanhojen omenapuiden elvyttämisen leikkaamalla niitä pikkuhiljaa satoisampaan muotoon, Pihlman sanoo.

Kahviossa on saatavilla 1940-luvun pula-ajan perunaruokia ja -herkkuja. Myynnissä on omakustannushintaan myös pula-ajan perunareseptikirjanen ja pula-ajan kasveista kertovia kasvikortteja. Lapsenmielisille on peruna-askartelua ja muuta pientä ohjelmaa.

 

Pula-ajan päivä Kupittaan siirtolapuutarhalla 9.5.2024 kello 12–15, Kunnallissairaalantie 4, 20700 Turku. Vapaa pääsy.

Luotu 07.05.2024 | Muokattu 07.05.2024